Kun ei käynyt mielessäkään

Ei niin yksinkertaista tilannetta olekaan, etteikö sitä voisi mokata. Pieni inhmillinen virhe voi aiheuttaa ison ongelman.

Viimeksi näin kävi Helsingin yliopiston maailmanpoliittisen tutkimuksen pääsykokeessa. Pääsykoekirja vaihtui viime vuotisesta, mutta pääsykoe oli silti laadittu vanhan pääsykoekirjan perusteella. Jotta tämä on mahdollista, pitää kaikkien seuraavien kohtien olla totta:

  • Kukaan ei kertonut muutoksesta kokeen laatijalle
  • Kokeen laatija ei tarkistanut pääsykokeessa tentittävää kirjallisuutta
  • Pääsykoelautakanta (tai mikä instanssi ikinä pääsykokeen järjestääkään) ei tarkastanut, että koe ja vaatimukset vastaavat toisiaan

Ensimmäisenä virheen huomasivat pääsykoekokelaat. Koetilaisuus keskeytettiin ja pääsykokeelle piti alkaa järjestää uutta aikaa. Ei varmasti ole simppeliä yrittää saada 180 ihmistä uudelleen kokeeseen siten, että kenenkään oikeusturvaa ei loukata. Nyt väläytellään jo, että yliopiston pitäisi korvata uudesta pääsykokeesta aiheutuvat matkakustannukset hakijoille. Ihan hirveä riesa ja juuri kesäloman kynnyksellä.

Ei ole olemassakaan niin typerää virhettä, jota ei voisi tehdä. Mitoita testaus- ja tarkastuskäytäntösi mahdollisen virheen vaikutuksen perusteella.

P.S. Tarkastin tekstin, korjasin reunan tasauksen ja loppukaneetin korostusvärin. Pienet kirjoitusvirheet tekevät tekstistä elävämpää. T.Antti