Lumipalloefekti estää onnistumasta
Rakastan lumisadetta. Oulussa satoi ensilumi nyt varmaan jo neljännen kerran. Kun moinen ihme edellisen kerran tapahtui tein lasten kanssa lumiukon. Kosteasta ja narskuvasta lumesta tulee kätevästi pyöritettyä isojakin lohkareita. Lumiukoista voi siis tulla varsin massiivisia.
Homma aloitetaan tyypillisesti pienestä käteen mahtuvasta pallosta jota lähdetää pyörittämään maahan sataneessa lumessa. Alussa pallo kasvaa nopeasti pienelläkin vaivalla. Möhkäleen kasvaessa vauhti kuitenkin tuntuu hidastuvan. Pallon pyörittäminen alkaa vaatimaan merkittävästi enemmän energiaa ja sen kasvu on hankalampi havaita.
Yleensä tuon hetken ollessa käsillä lasten kärsivällisyys loppuu ensimmäisenä. Vaivan määrä suhteessa silminnähtävään lopputulokseen alkaa tuntumaan kohtuuttomalta. Kuitenkin on selvää, että komeimman lumiukon tekee se, joka uskoo prosessiin omien ajatustensa sijaan.
Sama pätee softaprojekteihin, opiskeluun, harrastuksiin, blogaamiseen ja oikeastaan kaikkeen missä haluaa olla hyvä.
Jos usko meinaa loppua, on tärkeää muistaa: Onnistujia ja meitä muita erottaa se hetki, kun muutos alkaa käydä hankalaksi havaita.
Ok. Tämä on ensimmäinen tämän blogin posti jonka luin kolme kertaa ja vielä tämän lauseen kirjoittamisen yhteydessä luin seuraavan kohdan neljänteen kertaan:
”Kuitenkin on selvää, että komeimman lumiukon tekee se, joka uskoo prosessiin omien ajatustensa sijaan.”
Neljännen lukukerran jälkeen olen vakuuttunut juuri lukeneeni Fingerpori-tasoisen ironoapläjäyksen. Kiitos Antti tästä. Nerokkaasti sait ainakin minut pörräämään penkilläni vaivautuneena ja miettimään asiaa usealta kantilta.
Hähä. Ainaski jäbä o lukenu tekstin jo neljästi. Siinä on kolme kertaa enempi kuin mitä yleensä näiden tekstien kimpussa pyöritään 😉
Mitä tuo termi ”prosessi” tässä viitekehyksessä sitten tarkoittaa? Content without context is useless -kuten sanotaan.
Esimerkiksi ohjelmistotekniikan maailmassa prosessi voi jopa olla ruma sana. Siihen voi liittyä paljon merkityksiä. Mutta entäpä jos katsotkin hetken maailmaa huippu-urheilijan tai neurokirurgin silmin?
Tai oletko törmännyt tähän ”meemiin”, joka pyörii esimerkiksi Fitnessin ja Personal Trainingin maailmassa usein? Linkki
Tässä kyllä on jotain syvästi filosofista ja ajatus, johon pystyn hyvin samaistumaan. Kyseessähän mekanismi jota noudattamalla saa valmiiksi. Vaikkapa talon. Kun usko horjuu ja vaan sitkeästi noudattaa prosessia niin piru vie tulee se päivä kun on valmista! Tämä pitää pitää pitää kirkkaana mielessä kaikissa isommissa projekteissa! Ja oma kokemus auttaa uskomaan että tottahan se on…kannattaa siis kokeilla :)!!
Naulan kantaan Henna! Minulle tarina on tärkeä siksi, että olen aika impulssiohjautuvaa tyyppiä. Pitkäjänteinen työskentely tavoitteiden eteen ei siis ole kovin helppoa meikäläiselle ja lumiukon muistaminen auttaa pysymään polulla.
Aamuihini kuuluu nykyisin 15min pyllistely joogan merkeissä juuri ennen kahvia. Olen huomannut, että se tekee kaikesta muusta päivän aikana paitsi helpompaa myös todennäköisempää. Pyllistelyyn en ryhdy siksi, että se olisi pelkästä energisyydestäni ja sen hetkisestä viitsimisen tasosta kiinni. Omaan niin heikon luonteen tässä asiassa, että homma lipsuu heti käsistä, jos se ei ole osa aamuprosessia, johon luotan 😀
Toisin kuin osa kollegoistani kuvittelee, minä tykkään prosesseista. Kyse on siitä kuinka yksityiskohtaisesti prosessi on määritelty. Toki on tekniikassa osa-alueita missä pilkun tarkka prosessi on poikaa, mutta softan tekemisessä liputan väljän prosessin puolesta noin niinku yleisesti ottaen.
Riittää kun tiedetään mitä testausta missäkin kohdassa suoritetaan.
Antin linkistä löytyi tämmöinen prosessi johon ihastuin heti. Tässä on prosessi määritelty mielestäni oikealla tasolla:
slow down
calm down
don’t worry
have faith
trust the process
Itseasiassa tuokin näyttää eräänlaiselta tarkistuslistalta, jota on käsitelty tämän viikon lentämiseen liittyvässä tekstissä. Kriisitilanteiden käsittelyyn lentäjille löytyy aivan yksinkertaisimmasta päästä esimerkiksi seuraava lista:
1. Aviate
2. Navigate
3. Investigate
4. Communicate
5. Secure
Siinäpä vasta ytimekkäästi kuvattu prosessi.