Spekulaatioejakulaatio
Speksi tarkoittaa spekulaatiota. Vaatimusmäärittely tai käyttäjätarinat ovat pelkistys siitä odotusten pilvestä, mikä jokaisen mielessä asuu.
Softatuotteen historia tuottaa oman joukkonsa odotuksista. Projektimme tai yrityksemme imago luo niitä lisää. Tuotteen käyttötarkoitus ja kilpailevat tuotteet laittavat myös lusikkansa soppaan ihmisten odotuksista puhumattakaan.
Eilen tuli Yle Puheella vastaan yksi kiinnostava vaatimusmäärittely, joka koskee myös sinun projektiasi. Esimerkiksi listan viides vaatimus kuului näin.
Älä tapa
Toki Mooseksen kivitauluissa oli aavistuksen verran huttuakin. Mutta ehkä saat kiinni taustalla olevasta ajatuksesta?
Vaatimukset ovat oikeasti spekulaatioejakulaatio. Ne ovat pölypilvi, joka syntyy idean ja inhimillisten odotusten yhteentörmäyksestä. Jopa kulttuuri on tuon pilven vaikuttava voima. Speksi ponnistelee pelkistämään tuon pilven ja jää siksi aina puolitiehen.
Jos haluat onnistua softaprojektissa ihan oikeasti niin, että asiakas voisi kertoa tarinoita erinomaisuudestasi, suuntaa ainakin osa testauksesta ja tuotekehityksestä tuohon odotusten pilveen.
Speksin tarkoitus on kertoa päämäärä eihän ilman päämäärää pääse edes matkalle.
Toisaalta turha tarkuus on teknistä taitamattomuutta.
Mutta sitten on myös niitä speksejä jotka ovat ihan oikeasti spesifikaatioita, kuten vaikkapa tietoliikennnepuolen protokollapinot. Eivät nekään toki “kiveen hakattuja” ole, mutta kamppeet ja niiden softat tarttee kuitenkin yleensä suunnitella ja testata jotain jäätynyttä speksiriliisiä vasten 🙂
Ihan totta mirkka. Ja sitten vielä on niitä vehkeitä, jotka ovat kaupallinen menestys siitä huolimatta että ne eivät niin millään meinaa läpäistä esimerkiksi tyyppihyväksyntätestejä.
Todentotta Jari. Usein ajattelemme spekseistä että niiden tulisi vastata kysymykseen “miten”. Kuitenkin usein juuri näky maalista ja esimerkiksi vastaus kysymykseen “miksi” on se tärkein asia.