Tottumuksella on tuhoisa vaikutus
Esimies heittää pallon Leenalle. ”Muistatko miten tämä ongelma ratkaistiin aiemmin?” Leena muistaa. ”Palastelemalla ongelma näin, ja keskittymällä kokonaisuuden sijaan yksityiskohtiin.”
Vuotta myöhemmin Leena on jo johtaja, ja jakaa muistamaansa ratkaisua eteenpäin firman uudelle ukolle, Jarkolle.
Jarkko saa tietämättään maistiaisen yrityksen kulttuurista. Aamujen karttuessa hän huomaa: iso lafka – iso kääntösäde. Kulttuurin kuuluu pysyä lestissään, luomatta uusia muistijälkiä.
On toki totta, että rutiini ei ole huono asia. Se luo turvallisuutta ja viisaissa käsissä myös laadukkaita lopputuloksia. Vaarana on kuitenkin pölyn kasautuminen ja rutiinien rakentaminen vääriin asioihin. Tupakkakin on puoliksi tapa-addiktio.
Kokemukseta voin kertoa, että uusi silmäpari löytää uusia bugeja poikkeuksetta paikoista, missä tottumus on alkanut tehdä testaajan työtä.
Tuloksellinen testaustyö edellyttää muistista tulvivien ehdollistettujen rutiinien pistämistä päreiksi. Tottumuksella on tuhoisa vaikutus, sillä sokeat pisteesi piilottavat parhaat bugit taitavasti.
Siksi kysynkin. Olisiko joskus paikallaan sekoittaa tiimiisi dynamiikka? Ihan vaikka red alert ei olisikaan päällä?
Rikkokaa rutiineja. Jalostakaa muistijälkiä oikealla ajattelua. Yhdistäkää tuttuja asioita toisiinsa tuoreilla tavoilla ja myöhemmin saatatte vastata vieläkin viisaammin tähän.
Onko Pavlovin koira tiiminne työjuhta vai toimari?