Guagamelan taistelu ja Obaman yrtit
Kun Aleksanteri Suuri valmistautui kohtaamaan Persian kuningas Darius III:n legendaarisessa Gaugamelan taistelussa, eivät numerot olleet Aleksanteri Suuren puolella. Hänen mellastaessaan pitkin Välimeren rannikkoa oli jo kertaalleen siipeensä saanut Darius keskittynyt kokoamaan sadantuhannen hevos- ja jalkamiehen joukkoa seuraavaa kohtaamista silmällä pitäen.
Aleksanteri Suuren armeija ei ollut puoliakaan tästä ja kun Gaugamelan taistelua edeltävä ilta koitti, epävarmuus suuren valloittajan leirissä levisi. Parmenion, Aleksanterin sotilaallinen neuvonantaja saapui tämän telttaan ehdottaen yöllistä hyökkäystä pimeän turvin, mutta Aleksanteri kieltäytyi suoralta kädeltä: Yöhyökkäys olisi tavallista, eikä hän ole tavallinen.
Myös Darius oli ajatellut neuvonantajan tavoin ja aavistellut yöllistä ylläkköä. Aleksanteri hyökkäsi vasta auringon noustessa. Yön valvomisesta väsynyt persialaisten armeija oli helppoa hakata.
Kesken Top Chef Mastersin kuvausten ruotsalais-etiopialainen huippukokki Marcus Samuelsson sai kuulla olevansa yksi niistä kuudestatoista kokista, jotka oli valittu tekemään menu-ehdotusta Barack Obaman ja Intian pääministerin Mammohan Singhin osavaltiovierailulle. Kokeille oli annettu tarkat ohjeet, joiden mukaan joka ikinen osavaltioillallinen vuodesta 1874 lähtien oli rakennettu ranskalais-amerikkalaisen fuusiokeittiön varaan. Samuelsson järkeili, että tekemällä sitä samaa kuin 15 muuta huippukokkia, ja tarjoamalla odotetunkaltaista lopputulosta, hän ei erottuisi joukosta. Oli selvää, että inspiraatio tuli hakea jostain muualta.
Samuelsson käänsi katseen Intiaan. Taustoittaessa selvisi, että intialainen pääministeri oli kasvissyöjä, joten menun tulisi rakentua ankanreisien ja possunkareen sijaan kasvisten varaan. Tätä pohtiessa Samuelssoniin mieleen juolahti Michelle Obaman keittiöpuutarha Valkoisessa talossa, jonka jälkeen suunta oli selvä. Samuelsson otti riskin rakentamalla perinteitä rikkovan intialais-amerikkalaisen kasvismenun – ja voitti.
Tekemällä tuttuja asioita tuttujen seurassa saadaan myös tuttuja tuloksia. Astumalla yllättävään suuntaan ja hylkäämällä oletukset avautuu usein täysin uudenlaisia olosuhteita onnistumiselle. Eteen tulee uupuneita sotureita ja Michelle Obaman yrttejä.
Mutta mitä tekemistä tällä on testauksen tai softakehityksen kanssa? Nyt on sun vuoro. Anna palaa. Kommenttikenttä odottaa ajatustasi!
Aika ilmeistä lienee, että testauksessa on järkevää peruspolkujen rinnalla kulkea ne epätodennäköisemmätkin käyttötavat. Ylipäätään uskon, että monessa asiassa pärjää tekemällä toisin kuin muut.
Muuten, tämä on ollut jänskä päivä. Katselin videotanne aiheesta “määrä hakkaa laadun 100-0”. Sen aikana tuli puhelu oudosta numerosta ja kohtapa tein ostopäätöksen puhelinmyyjän tarjouksen perusteella! Tämä osittain (korostan: osittain) siksi, että myyjä viänsi niin mukavasti savvoo. Nlin tulin tehneeksi eri lailla kuin normaalisti.
No, se video oli oikein puhutteleva, joten harhailin tänne blogiin. Varsinkin ylläoleva kirjoitus osui melko hyvin. Tai se osui oikeastaan erityisen hyvin, kuten myös videolla esitetty toinen maksiimi “tunne voittaa tiedon 100-0”. Tähän liittyen olen 25 vuoden työhistoriani aikana tullut tulokseen, että työn pitäisi tuntua mukavalta ja tärkein siihen vaikuttava tekijä on työpaikan kulttuuri ja työporukka. Jos homma on mukavaa, tietyin edellytyksin syntyy automaattisesti myös laatua. Minuun on iskostunut ajatus olla hakematta töitä, joitten mukavuutta etukäteen jo epäilen.
Tehdäkseni tänään toisenkin kerran normaalista poikkeavasti haen tätä suhteellisen epävirallista kautta Provelle testaushommiin, koska nyt siltä tuntuu. 50v insinöörinä minulla löytyy softahommissa kokemusta testauksesta koodauksen, speksauksen, projektipäällikkyyden, asiakastuen ja dokumentoinnin kautta aina tuotekehitystiimin vetoon. Viime vuosina olen tehnyt manuaalitestausta 3 eri työnantajalla.
Sähköpostilla saa kiinni, mikäli näette minussa saumaa testaajana, miksei muissakin hommissa. Esimerkiksi kirjoittaminenkin kiinnostaa jonkin verran.
No tervehdys mieheen 🙂 Ompa ilo kuulla, että jotain tarttui filkasta ja näistä blogeista mukaan!
Meillä on tosiaan testausasiantuntijan pestejä aina aika-ajoin kartalla. Olisi kovasti avuksi, jos laittaisit vaikka mulle ja kollegalleni Jaakolle sähköpostilla CV:tä ja vaikka tää teksti saatesanoina vielä 🙂 Meidät saa kiinni vetämällä @prove.fi osoitteen eteen etunimet!