Voiko sinusta tulla 100 kertaa parempi testaaja?

Tarjoaako Facebook joskus hauskoja muistoja vuosien varrelta? Omasta feedistäni nousi esiin video vuodelta 2016. Siinä oli autokolari. Ei ollut hauska. Mutta herätti ajatuksia.

Kun napautat äänet päälle tätä filkkaa katsoessa saatat huomata jotain kiinnostavaa. Teslan varoitusääni nimittäin kuuluu reilusti yli sekunnin ennen itse tapahtumaa. Ajoneuvon tekniikka siis osaa ennustaa tulevaisuutta. Se näkee tilanteen syntymisen ennen kuin ihmissilmä ehtii.

Teknologian tehokkuudella on Mooren lain mukaan taipumus tuplaantua säännöllisin välein. Dataintensiivisillä järjestelmillä, kuten tämä Teslan turvallisuusominaisuus, aikajakso voi olla jopa alle vuoden.

Tämän videon kuvaamisen jälkeen Teslan tekniikka on ehtinyt kulkea läpi ainakin 5 tuplaantumissykliä, todennäköisesti enemmänkin. Käytännössä se voi tarkoittaa yli 100 kertaa suurempaa suorituskykyä.

Meidän softatestaajien tehtävänä on olla tuo turvallisuusjärjestelmä projekteille joita palvelemme. Tilanteensa tasalla oleva testaaja myös tavoittelee jatkuvasti tuplauksia kyvyssään ennustaa tulevaa, varoittaa vaaroista ajoissa ja suojella palvelemaansa liiketoimintaa.

Ihmisen aisteilla ja ehtimisellä on kuitenkin rajansa.

Onneksi yksi evoluutioeduistamme on kapasiteetti kehittää ja ottaa käyttöön työkaluja joiden avulla rajamme voivat kasvaa ajan kuluessa kenties jopa ilman rajaa. Tänään tarjolla olevien työkalujen määrä ja kyvykkyys kasvaa häikäisevää vauhtia. Osa niistä askeltaa jo eteenpäin Mooren lain mukaisesti.

Nyt tärkeä kysymys sinulle testaaja. Miten sinä olet kytkenyt itsesi tähän kehitykseen mukaan? Milloin viimeksi otit haltuun jotain uutta?

100X tasonkorotus ei ole kuin kuuden tuplaamisen takana. Mistä asioista sinun teknologinen etumatkasi voisi syntyä?

P.S. Videon onnettomuudessa ei kuollut kukaan. Voit siis hengähtää helpotuksesta!