Virheet ja vit…harmitus

Yritykset tekevät jatkuvasti enemmän yhteistyötä. Hyvänä esimerkkinä on työkalun räätälöintiprojekti. Koska kehityksen aikana syntyy koodia, syntyy myös virheitä.

Ohjelmistovirheet voidaan jakaa käyttäjän näkökulmasta raakasti kahteen kategoriaan. Niihin, jotka estävät käytön kokonaan ja niihin, jotka hankaloittavat käyttöä. Käytön estävät virheet tulee karsia pois jo kehitysvaiheessa. Mitä pitäisi tehdä niille pienille bugeille, jotka eivät aiheuta harmitusta kummempaa vahinkoa?

Tein pienen kyselykierroksen softa-alan ammattilaisten keskuudessa.

Ärsyttävimpiä virheitä ovat ne, jotka tulevat yllätyksenä. Ennakkoon tiedossa olevien virheiden olemassaolo ei juurikaan haittaa, jos ne eivät kohtuuttomasti häiritse käyttöä.

Loppujen lopuksi ajateltuna suppean kyselyn tulos on varsin looginen. Arvaamattomuus ja epätietoisuus softan toiminnassa aiheuttavat jatkuvaa päänvaivaa. Lisäksi ohjelmistoja ammatikseen käyttävät ovat hyvin hanakoita reklamoimaan ja informoimaan virheistä toimittajalle. “Eivätkö ne saamari ole edes tätä virhettä saaneet kiinni omassa testauksessa?” Tämä lisää toimittajan tukipalvelun työkuormaa.

Jos yhdellä iskulla voisit listiä kolme kärpästä?

Perinteiset ajattelumallit ja jäykät “yrityssalaisuusasiat” pitää jälleen unohtaa. Olisiko syytä pelata avoimilla korteilla salailun sijaan? Olisko aivan älytön ajatus avata virhetietokanta loppukäyttäjille?

Avaamisella on kolme selkeää etua:

1. Loppukäyttäjien ärsyyntymiskynnys nousee, kun virheen olemassaolo on tiedossa. Vielä kun tietokannassa on kätevä work-around virheen välttämiseksi, niin hienoa. Ennakkoon tiedossa oleva ongelma ei aiheuta turhaan ärsytystä.

2. Luottamus toimittajan laadunvarmistukseen kasvaa. Jokainen softa-alan ammattilainen ymmärtää, että ohjelmistoista löytyy aina virheitä. Parempi on, että toimittaja löytää virheen ennen loppukäyttäjää.

3. Reklamaatioiden duplikaatit vähenevät. Ja kun reklaamaation perusteella löydetään uusi virhe, tulee tästä välittömästi informoida esimerkiksi käyttäjien forumilla. Näin vähennetään tukipalvelun työmäärän. Jos virhetietokannan avaaminen tuntuu teknisesti tai henkisesti liian raskaalta, tee ainakin kunnollinen listaus tiedetyistä ongelmista ja julkaise se.

Miksi virhetietokantaa ei voisi avata asiakkaille? Mikäli yhteistyö toimii hyvin ja avoimesti, minä en keksi yhtään perusteltua syytä.