Kertoiko stressitesti totuuden?

Ecofin antoi kesäkuussa toimeksi EU:n laajuisen stressitestin tekemisen pankkisektorille. Testauksen tarkoituksena oli selvittää, miten eurooppalaiset pankit pystyisivät kohtaamaan odotettua merkittävästi heikomman talouskehityksen. Yhteensä 91 pankkia EU-alueelta valittiin testattavaksi. Kattavuus testeillä oli 65% EU:n pankkisektorin yhteenlasketusta taseesta.

Testit suoritettiin vauhdikkaasti kunnes heinäkuun lopulla testaajat julkistivat tulokset. Pass-rate oli varsin hyvä. Noin 92%. Vain seitsemän pankkia Espanjasta, Saksasta ja Kreikasta reputti testeissä. Lisäksi testaajat olivat vakuuttuneita testien luotettavuudesta ja ankaruudesta. Kunnon stressitestausta siis.

Yksikään irlantilainen pankki ei kuitenkaan saanut hylsyä kesällä järjestetyissä testeissä. Mitä ihmettä?? Näin testaajan näkökulmasta katsottuna pistää kyllä miettimään.

Kaikesta mediahuomiosta huolimatta juuri kukaan ei kysy, että mikä testeissä meni pieleen? Se on olennaisin kysymys arvioidessa testauksen hyvyyttä. Se on olennaisin kysymys jos tosiaan halutaan parantaa testauksen luotettavuutta.

On kuitenkin tärkeää huomata, että tuo kysymys kysytään vain jos uskotaan testien epäonnistuneen. Siksi minusta tuntuu, että pieleen menikin testauksen tavoitteiden asettelu. Testien tulos oli täsmälleen se mitä niiden haluttiinkin olevan!

  • Gaining confidence
  • Finding defects

Kumman tavoitteen sinä olisit asettanut europankkien stressitesteille?

“Sun tarttee varoo mitä sä haluut, koska sä saatat saada sen” – Andy McCoy