Yhdentekevä testitapausten määrä

Minä väitän, että minkä tahansa softan voi testata yhdellä testitapauksella! Testitapauksen ei tarvitse edes olla monimutkainen. Kysymys on vain siitä, että testaaja ymmärtää lukemansa ja tekee työnsä. Paljastan salaisuuden. Esittelen tämän juuri hetki sitten verkkopalvelulle Twitter.com suunnittelemani testitapauksen.

Step1: Test Twitter.com

Expected result 1: Twitter.com works

Ei siis sen suurempaa mystiikkaa. Yhdellä testitapauksella saadaan järjestelmä testattua ja sillä voidaan tietysti mitata myös järjestelmän toimivuutta luotettavasti. Eikö niin?

Testaukseen edes vähän perehtynyt projektipäällikkö pitää tietysti logiikkaani huterana. Eihän mitään järjestelmää voi arvioida yhden testitapauksen perusteella. Eihän sellaisesta saada edes mitään mittatietoa.

No niinhän se tietysti on. Nyt kuuluukin vain kysymys, että montako testitapausta sitten tarvitaan, että kunnon mittatietoa saadaan? Kuinka tarkaksi testiseulan resoluutio pitää vääntää, että mittatieto on luotettava? Minä en ainakaan osaa vastata. Eikä takuulla osaa projektipäällikkökään.

Juttua voit kokeilla itsekin. Kirjoita vapaavalintaisesta kohteesta yksi edelläkuvatun kaltainen testitapaus. Sitten ala vääntämään testiseulasi resoluutiosäätimestä. Jaa siis aina jokainen testitapaus kahdeksi uudeksi ja katso kuinka pitkälle pääset ennen kuin alkaa turhauttamaan.

Testitapausten määrä on joutava mittari. Heitä se mäkeen kun vielä voit!