Valttikorttina ihmisen luontainen laiskuus

Tunnustan. Olen joskus aika laiska kaveri. Mielipiteeni kuvastavat sitä helposti:

  1. Imurointi on perhanan tylsää hommaa. Samat neliöt viikosta toiseen.
  2. Tiskaaminen on tukalaa. Pesuaine kuivattaa herkät insinöörin sormet.
  3. Lumitöissä tulee hiki ja saa raitista ilmaa aivan liikaa. Ei sovi nörtille.
  4. Laskujen maksaminen ahdistaa aina, vaikka näyttöpäättellä tehdäänkin.

Kun homma käy tylsäksi, niin luovuus puhkeaa kukkaan. Yhtäkkiä alan työskentelemään ongelmani ratkaisemiseksi tarmokkaasti. Hankin robotti-imurin, joka hoitaa noin 90% tylsyydestä. Tiskikoneeseen investointi helpottaa työkuormaa 85%. Lumitöihin lainaan naapurin lumilingon, jos homma käy tosi hikiseksi. Laskujen maksusta 80% hoituu automaattisesti verkkopankissa.

Automaatio todella helpottaa elämää. Käytän työkaluja juuri niinhin tehtäviin, joita ei huvita itse tehdä tai jotka haluan saada tehtyä nopeammin. Sellaisiin tehtäviin, joiden tekemisestä käsin ei ole minulle tai kotitaloudelle erityistä lisähyötyä. Sama oppi pätee ohjelmistokehitykseen ja -testaukseen.

  • Älä automatisoi, jos käsityö tuottaa uusia tuloksia ja tuntuu mielekkäältä.
  • Automatisoi, jos käsityö on supertylsää ja toistuvaa.

Automaation sudenkuoppa tulee yleensä siinä, että joku käsityöstä vieraantunut tekee päätökset yrityksen tai projektin suuntaviivoista. Silloin tavoitteeksi asettuukin toimivan lopputuloksen sijasta toimiva automaatio. Lopulta ihmiset työskentelevät väärän lopputuloksen eteen.

Ihmisillä on aina taipumus löytää tapoja tehdä vähemmän töitä. Luota siis luontaiseen laiskuuteen. Anna tiimillesi vapaat kädet valita välineet, niin automaatio löytää kyllä tiensä teillekin.