Nykypäivän Kopernikukset

Miltähän mahtoi tuntua Kopernikuksesta, kun hän esitteli kiistattomat todisteet aurinkokeskeisestä maailmasta. Uskalsi väittää, että Maa kiertää Aurinkoa! Kirkko oli voimakkaasti Kopernikusta vastaan, koska heidän oppiensa ja Raamatun mukaan Maa pysyy paikallaan. Roviolle joutaisi tuommonen jätkä!

Varmaan tuntui vähän samalta, kun HUSin radiologisen potilastietojärjestelmien testaajista. Ylen uutisen mukaan

– Keskeneräisten asioiden perusteella jo testausperiodin aikana testaajat toivat esille huolensa järjestelmän valmiudesta, ja voiko sitä ottaa tuotantokäyttöön ilmoitettuna käyttöönottoviikonloppuna, testausraportin yhteenvedossa todetaan.

Todisteet osoittivat, että ongelmia on. Ja että kaikkia tarpeellisia testejä ei ole edes ehditty suorittaa. Tämä tietenkin tuotiin HUS-Kuvantamisen toimitusjohtajan tietoon, mutta Jyrki Putkonen päätti viedä järjestelmän tuotantoon testaajien raporteista huolimatta.

Mikä on lopputulos? Ylen toinen uutinen kertoo, että

Toukokuussa 2012 käyttöön otetussa järjestelmässä on ilmennyt satoja vikoja, jotka on Husissa luokiteltu vakaviksi. Järjestelmän häiriöt esimerkiksi hidastaneet tutkimuskuvien ja lausuntojen saamista ja teettäneet erityisesti radiologeille runsaasti ylimääräistä työtä.

Satoja vakavaksi luokiteltuja vikoja.

Onneksi Kopernikuksen tapauksessa on onnellinen loppu. Sata vuotta myöhemmin muuan herra nimeltä Galileo Galilei nosti aurinkokeskeisyyden jälleen pinnalle. Eihän tästä kirkko tykännyt vieläkään, mutta pikkuhiljaa todisteet alkoivat viedä sijaa uskomuksilta.

Toivottavasti julkisen sektorin IT-hankintojen järkeistämisessä ei mene sataa vuotta. Rahaa on tuhlattu jo aivan riittävästi.