Miten hänestä tuli noin upea ja taitava?

Oletko joskus tavannut sellaisen tyypin, jolla on aivan viiltävä tilannetaju ja arviointikyky? Sellaisen, joka pystyy tilanteessa kuin tilanteessa nousemaan asioiden yläpuolelle ja löytämään paitsi uusia näkökulmia ongelmiin, myös ratkaisemaan niitä?

Seuratessamme hengästyttävän upeaa tilannetajua ja arviointikykyä tulemme ajatelleeksi, että hän nyt vaan on tuollainen. Huokaus. Olisimpa minäkin.

presence

Tietysti viiltävä tilannetaju ja arviointikyky seuraavat hyviä osumia iskältä ja äiskältä perittyjen ominaisuuksien muodossa. Toisilla käy parempi tuuri perintötekijäarvonnassa. Mutta siinä on vain pieni siivu koko tarinasta.

Yli elinajan muiden tekijöiden merkitys vähenee. Viiltävä tilannetaju ja arviointikyky alkavat totella tekijöistä tärkeintä. Kutsumme sitä nimellä kokemus. Kokenut tyyppi on riittävän varma luottamaan taustastaan kumpuavaan kompetenssiin. Samalla hänestä alkaa tulla itsevarma myös toisella kriittisellä tavalla.

Hän sallii uusien ideoiden astua omalle tontilleen.

Viiltävä tilannetaju ja arviointikyky ovat tietysti todellisen asiantuntijan tärkeimpiä työvälineitä. Ja ne ovat hankitun kokemuksen tuotosta. Mutta oletko tullut ajatelleeksi, mistä tuo todella kovia tuloksia tuottava kokemus on usein seurausta? Sellainen kokemus, joka on laadultaan parasta ja tarjoaa nopeimman kokemuskäyränkin?

Kokemus on seurausta huonon tilannetajun ja arviointikyvyn harjoittamisesta.