Testaajan tiet ovat tutkimattomat

Istuin muutama vuosi sitten Michael Boltonin ja James Bachin yhteisesti pitämällä testauskurssilla. Koulutus oli kovaa, mutta ihan mielettömän hedelmällistä. Jossain vaiheessa kurssin viimeisenä päivänä mieleeni ilmestyi varoittamatta ja täydellisen tyhjästä käsite nimeltä S.E.P.P.O. -framework. Kirjaimia vastaavat sanat olivat kuin tarjottimella edessäni, vaikka en ollut tietoisesti ajatellut koko asiaa. Raapustin ne välittömästi muistiinpanojeni jatkoksi, koska kaikki hyvät ajatukset katoavat, jos emme erityisesti niitä päätä muistaa.

Emme voi tietää mistä ajatuksemme ja tekomme todella syntyvät. Kehomme ja aivojemme automatiikka toimii merkittäviltä osin ilman meidän osallistumistamme.

Aikaa kului ja SEPPO ei saanut osakseen tekoja, kunnes eräänä päivänä asiakkaan edessä ajauduin tilanteeseen, johon SEPPO oli kuin tarkoitettu. Kyseisen tapaamisen aihealue kosketti vahvasti tutkivan testauksen suhdetta tarkistustyöhön (speksattuun testaukseen, testiautomaatioon, jne…) En ollut koskaan aikaisemmin pukenut teoriaa jäsennellysti sanoiksi, mutta tuossa myyntitapaamisessa, tuntemattoman ihmisen edessä ja täydellisen valmistautumattomana, sen ensimmäinen muoto sai alkunsa. Lopputulemasta päätellen teoria osui ja upposi! Sen olennainen sanoma kuuluu tänä päivänä seuraavasti:

Testaajan tarkoitus on vähentää tuotteen onnistumiseen liittyvää epävarmuutta. Todellinen varmuus ei löydy kattavuuden käsitteen valheellisesta varmuuden tunteesta, vaan ihmismielen kokemuksesta.

Jäsentelin SEPPOA muutamissa tapahtumissa tuon ensimmäisen kirkastuksen jälkeen. Sitten syystä tai toisesta, joka on minulle tuntematon, mielenkiintoa herättänyt mallinnus testaajan mielentilasta jäi taas menneisyyden peräaaltoihin.

Aika virtasi toistamiseen SEPON ohitse, mutta ei kuitenkaan antanut sen unohtua. Sain odottamattoman tekstiviestin eräänä tammikuisen kylmänä iltana, minkä saatuani päätin välittömästi, että kirjoitan 6-osaisen blogitekstisarjan SEPON kunniaksi. Luit juuri ensimmäisen osan. Toisessa osassa mennään jo itse asiaan ?

Softaprojektien taistelukentillä makaa jo riittävästi hengettömiä ruumiita ja juoksuhaudoissa asemasotaa käyvät kalpeat ja bullshit-prosessien uuvuttamat funktio-olmit. SEPPO palauttaa testaajan takaisin todellisen työnsä äärelle.