Puutteellisten tietojen paratiisi

Mikä on riittävä määrä taustatietoa, jotta testaus kyetään hoitamaan asianmukaisesti? Tämän kysymyksen äärellä on jokainen testaaja joutunut viettämään pitkiä tunteja uransa uuvuttavissa vaiheissa. Mitä enemmän kysymystä maistelee, sitä todellisemmaksi muodostuu ymmärrys, että mikään määrä taustatietoa ei ole tarpeeksi. Jokin meissä kuitenkin saa aikaan päätöksen:

“Nyt riitti! Aletaan testaamaan!”

Uskomme, että päätöksemme on rationaalinen, optimaalisen suunnittelu- ja taustatutkimustuottavuuden (ihan mieletön sana, keksin sen juuri itse!) tulos. Olemme käyneet kaiken mahdollisen tiedon läpi, mikä auttaa meitä tuottamaan sen parhaan ja kustannustehokkaimman ratkaisun suunnittelun ja testauksen vaakalaudalla. Olemme tutkineet kaiken perinpohjin ja ei ole epäilyksen häivääkään, että yksikään tärkeä taustatiedon murunen olisi päässyt livahtamaan ohi katseemme. Onkohan sittenkään näin?

Todellisuudessa olemme kuitenkin lapsia. Päätöksemme ovat spontaaneja, vaikka harhaudummekin ajattelemaan niitä suunnitelluiksi.

Emme koskaan pysty korjaamaan puutteellisten taustatietojemme määrää, emmekä oikeastaan tiedä miksi yhtäkkiä päätämme, että taustatietomme ovat juuri nyt riittävät. Sen kuitenkin tiedämme, että energia alkaa pulppuamaan suonissamme, kun asiat alkavat etenemään. Minimoimalla taustatutkimuksen ja suunnittelun määrän emme kahlitse itseämme perinteisiin kaavoihin ja emme kompastele klassisiin softaprojektien sudenkuoppiin. Puutteellisten taustatietojen paratiisissa leikkiminen on moninverroin merkityksellisempää kuin leikin suunnittelu.

Taustatiedot selviävät usein parhaiten kun aletaan töihin. Ainoa taustatieto jonka tarvitset, on reittiohje ja tienviitat testauksen leikkikentälle.