Softan laatu on liiketoiminnan kannalta toisarvoista

Ydinvoimalan suunnittelu- ja rakennusvaiheessa turvallisuustekijät ovat aivan oleellisessa asemassa. Työmailla on erikseen nimetyt henkilöt, jotka tarkastavat muiden tekemän työn. Kavereiden tulee olla kokeneita ja asiansa osaavia.

Auton voi katsastaa ainoastaan pätevä henkilö. Autoinsinöörin koulutus, työkokemusta, katsastuksen erikoiskurssit jne pätevöittävät tehtävään. Nollakoulutuksella ei pääse töihin.

Sähkötyömailla on nimetty vastuuhenkilö, joka tarkastaa kytkentöjen turvallisuuden. Ja kuittaa pöytäkirjat omalla nimellään.

Lääketieteellisiin toimenpiteisiin vaaditaan tietty pätevyys.

Kaikki edellämainitut asiat ovat yleisen turvallisuuden kannalta oleellisia, joten laadunvarmistuksen tulee olla huippuluokkaa. Mahdolliset virheet voivat johtaa kuolemiin, joten laaduntarkkailu on erityisen ymmärrettävää.

Entäs nämä:

Viskin- ja viinintuottajat ovat erityisen tarkkoja tuotoksiensa laadusta. Laaduntarkkailusta vastaavat henkilöt ovat omaan asiaansa vihkityneitä ja pitkän kokemuksen omaavia. Mieleen tulee valkopartainen ukkeli. Huono laatu voidaan myydä bulkkituotantoon, mutta oman brandin alla nitä ei markkinoille päästetä. Vaikka juoma päähän menisikin.

Musiikkiteollisuudessa levy-yhtiön edustajana toimii tuottaja. Tuottaja on se henkilö, joka vahtii levyn laatua aina biisien tekemisestä nauhoitukseen ja miksaukseen. Sisäinen laaduntarkkailija siis. Harvoin ihan kokemattomia kavereita.

Kummassakaan ei ole kysymys ihmishengistä, vaikka huono musiikki tai hapokas viini voivat joskus tympäistäkin.

Miten laadunvarmistuksen tärkeys näkyy ohjelmistojen kehityksessä?

  • Meillä ei ole alalle valmistavaa yliopisto-/AMK-koulutusta
  • Testaustehtäviä pidetään porttina oikeisiin kehitystehtäviin (“Noo, testaile nyt tämä kesä, katsotaan ensi kesänä sitten koodaushommia.”)
  • Testaajien urapolku tyssää käytännössä testimanagerin tehtäviin. Seuraava askel on projektipäällikkö. Testausalan osaaminen ei pääse kehittymään.
  • Testaajan palkka on saman työkokemuksen omaavaa koodaajaa reilusti huonompi

Ja edelleen puhutaan henkilöistä, joiden tulisi arvioida toisten työn tuloksia kriittisesti.

Softafirman väittäessä laadun olevan tärkeää, kannattaa kysyä miten se näkyy laadunvarmistajien arvostuksessa. Kohdellaanko testausta naapurin vähäpoikana, jota tuotekehityksen isot pojat pitävät lähinnä riesana? Vai pyydetäänkö testaus tasavertaisena peliin mukaan? Miten teillä?