Yhteisön älykkyys ajaa aina edelle

Olipa kerran messut. Messujen vetonaulana oli arvontastandi huikeilla palkinnoilla. Koko homman keskiössä oli iso purkki täynnä ranskanpastilleja, josta pastillimäärän tarkimmin arvannut henkilö tietysti voittaisi palkinnon. Useimmat messuvieraat totesivat homman olevan täyttä arpapeliä.

Messupäivän aikana standilla kävi tuhat ihmistä tekemässä omat arvauksensa. Jokainen arvasi tietysti parhaan kokemuksensa mukaan. Ständille saapunut Jaakko oli kuitenkin fiksu kaveri. Hän ei heittänyt omaa arvaustaan kehiin heti vaan seurasi päivän ajan muiden arvioita ja lopulta voitti pääpalkinnon.

Jaakko oli lukenut James Surowieckin kirjan The Wisdon of Crowds. Hän toimi seuraamalla koko arpajaisyhteisön vastaukset ja muodosti sen perusteella oman mielipiteensä. Arpajaisyhteisön kollektiivinen mielipide osui tarkemmin kohdalleen kuin yhdenkään yksittäisen asiantuntijan lausunto pastillien määrästä. Kuinka usein sinä olet törmännyt työelämässä Jaakon lähestymistapaan?

Testaajan näkökulmasta näin ihan kärkeen tulee mieleen projektien error-palaverit, joissa muutama projektin viisas käy viikon virhelistan läpi arvioiden mm. virheiden vakavuutta, vaikutusta loppukäyttäjään tai korjauksen työmäärää. Arviot virheistä toki ovat asiantuntijoiden tekemiä, mutta voisiko kehittäjäyhteisöä hyödyntää arvion muodostuksessa tarpeeksi helpolla tavalla?

Mielipiteen kysyminen tuntuu työläältä ja palavereihinkaan ei kannata kutsua koko kööriä äänestämään. Mielipiteen antamisen voi silti tehdä helpoksi kuten Taloussanomat tekee kommenttiosastollaan. Siellä lukija voi kertoa oliko kommentti hyvä vai huono naksauttamalla jompaa kumpaa peukkua:

Hyvä vai huono juttu?
Hyvä vai huono juttu?

Vastaavanlainen toiminnallisuus olisi omiaan rankkaamaan virheraportteja kun tuoreimmat rapsat listattaisiin esimerkiksi projektinhallinnan etusivulle tai testauksenhallinnan dashboard-näkymään. Järjestelmään, joka on yhteinen ja aktiivisesti käytössä koko projektihenkilöstöllä. Samainen toiminnallisuus on helposti laajennettavissa virheraporttien arvioinnista myös testitulosraportteihin, testisetteihin tai jopa projektin vaatimustenmäärittelyyn.

Sorry, there are no polls available at the moment.