Se säästää tulevaisuuden kustannuksia

Hei! Milloin viimeksi olet ottanut rokotteen? Itse otin yhden viimeksi ennen Kiinan matkaani.

Rokottautuminen saattoi tulla edellisen kerran eteen sikaflunssa-aallon aikaan syksyllä tai vaikkapa Intiaan työmatkalle lähtiessäsi. Rokotteiden saaminen Suomessa on itsestään selvää. Se on osa kansan terveyttä. Oletko kuitenkaan pysähtynyt ajattelemaan minkä takia täällä tuetaan rokottautumista niin avokätisesti?

Todellinen syy maksajan kannalta tarkasteltuna on tietysti sama kuin ohjelmistotuotteiden testauksessa. Kustannukset.

Yhdysvalloissa tehdyn kustannusanalyysin perusteella jokainen rokotuksiin nyt investoitu dollari säästää 2–27 dollaria terveydenhuollon kustannuksista myöhemmin. Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että oikein toteutettu lopputuotteen testaus voi aivan hyvin säästää saman verran reklaamaatioiden, aikatauluongelmien, takuuhuoltojen ja pakollisten päivitysten kustannuksista?

Kun meiltä kysytään apua testaukseen, se tapahtuu hämmentävän usein tuotekehityksen loppusuoralla. Tuotekehitys on saattanut olla tulilla jopa pari vuotta, mutta nyt 3kk ennen tuotteen markkinoille astumista pitäisi vielä varmistua laadusta. Aika uskaliasta sanon minä. Tutkimusten mukaan vian löytyminen myöhäisessä vaiheessa voi nimittäin kustantaa vaatimustenmäärittelyyn verrattuna:

  • 90 kertaa enemmän kun vika löytyy järjestelmätestausvaiheessa
  • 440 kertaa enemmän kun vika löytyy hyväksymistestausvaiheessa ja
  • 470-880 kertaa enemmän kun vika löytyy tuotantovaiheessa.

Kertoimet tuntuvat hurjilta, mutta ne saattavat olla täyttä arkipäivää esimerkiksi Toyotalla, joka on joutunut jälleen kutsumaan miljoona autoa huoltoon. Pistää miettimään.

Testaus on aina investointi. Se maksaa nyt, mutta säästää varmasti kustannuksiasi tulevaisuudessa.