Milloin sinä luotat asiantuntijaan?

Keskikokoisessa IT-yrityksessä projektipäällikköönä työskentelevä Pekka on järkevä kaveri. Työ vie perheellisen Pekan aikaa riittävästi, mutta perheen kanssa touhuamisen lisäksi Pekka ehtii harrastaa aktiivisesti urheilua ja elokuvien katselua.

Pekalla käy jalkapalloharjoituksissa huono tuuri. Polvi vääntyy ikävästi ja sairaalareissu on edessä. Pekka valittelee lääkärille, että polveen sattuu. Lääkäri tutkii Pekan polven ja kertoo, että ulompi sivuside on revennyt ja että repeäminen vaatii leikkaushoidon. Jalka leikataan ja Pekka aloittaa ahkeran kuntouttamisen. Ei polvesta aivan uuden veroista tullut, mutta jalka paranee pelikuntoon muutamassa kuukaudessa.

Pekka joutuu käyttämään omaa autoaan kohtuullisen paljon. Lapsia kuskataan harrastuksiin ja töidenkin puolesta saa ajaa ihan riittävästi. Töistä kotiin ajellessaan Pekka huomaa, että auton ohjaus on epätarkka ja ratissa tuntuu ajoittain lonksumista. Pekka ajaa suoraan kodin lähellä olevalle korjaamolle, että nyt on joku vikana. Tuttu autonkorjaaja kertoi, että ulompi raidetangon pää on hyvin väljä. Se on syytä vaihtaa, että ajaminen on jatkossa turvallista. Raidetangon pään vaihtamisen jälkeen myös aurauskulmat on säädettävä. Hintaa remontille kertyy osineen arviolta 100-150€.Pekka miettii, että se on halpa hinta omasta ja lasten turvallisuudesta. Onneksi on ammattimiehet apuna.

Töissä Pekka saa vastuulleen yrityksen historian suurimman projektin. Asiakas on maailmanlaajuisesti toimiva finanssialan yritys, joka on laajentamassa voimakkaasti Euroopan markkinoille. Pekan yrityksen tehtävänä on toteuttaa eurooppalaiseen lainsäädäntöön ja kulttuuriin sopiva asiakasportaali. Samankaltaisia projekteja Pekan yritys on toteuttanut usein, mutta ei tässä mittakaavassa ja yhtä kovilla tietoturva- ja luotettavuusvaatimuksilla.

Pekka ymmärtää, että tämän projektin laadunvarmistuksella on valtava merkitys yrityksen tulevaisuutta ajatellen. Onnistuessaan referenssi poikii lisää töitä taatusti. Pekka pohdiskelee tietoturvatestaukseen liittyviä kysymyksiä. Pekan pomot ovat linjanneet, että Pekan tiimin osana töitä painava testiryhmä keskittyy testitapausten laatimiseen ja varsinainen testaus ulkoistetaan testauksen asiantuntijayritykseen. Pekka tietää, että yrityksestä ei välttämättä löyty riittävän kovan tason osaamista tietoturva-asioihin.

Projektinjohtoryhmä vaatii Pekalta hyvät perustelut. Pekka yrittää kertoa, että kokemusta ei ole riittävästi ja että tätä projektia ei voi harjoituksena käyttää. Ei mene pomoille jakeluun. Sitten Pekka keksii vertauskuvan. “Jos polvemme tulee kipeäksi, pyydämme lääkäriä tutkimaan, että mikä siinä on vikana ja miten vamman voisi hoitaa. Jos autossamme on joku vikana, pyydämme korjaamoa tutkimaan ongelman ja antamaan hinta-arvion korjauksesta. Miksi haluaisimme rajoittaa yrityksen kannalta erittäin tärkeässä asiassa asiantuntijoiden työtä? Emmekö todennäköisemmin saisi oikean diagnoosin ongelmasta, mikäli asiantuntijat tekisivät myös testisuunnitelman alusta asti?”

Ei tarvinnut johtoryhmän kauaa miettiä Pekan lausuntoa. Tietoturvatestaukseen erikoistuneeseen yritykseen otettiin yhteyttä jo samana päivänä

Milloin sinä luotat asiantuntijaan?