Työkalut maksavat, työaika ei

Juttelin erään testauspäällikön kanssa taannoin testauksesta ja työajankäytöstä. Erityisesti keskustelu raportoinnista herätti ajatuksemme vallitsevaan ajatusmalliin. Käsittämätöntä mutta totta: Usein ajatusmalli on että työkalut maksavat, mutta työaika ei.

Testauspäällikön kanssa keskustellessa kävi ilmi, että hän käyttää testauksen raportointiin työaikaa noin 3-4 tuntia viikossa. Kerää testauksen tulosdatan yhteen exceliin käsin ja lähettelee raportit sidosryhmille. 3-4 tuntia oli mielestämme vähän työaikaa testauspäällikön tehtäviä ajatellen.

3-4 tuntia viikossa tarkoittaa kuitenkin hyvin suoraviivaisesti 141-188 tuntia vuodesta. Siis henkilötyökuukauden verran! Pelkkään manuaaliseen excelien pyörittelyyn. Eihän se tietenkään tunnu pienissä erissä pahalta, mutta aika hurjat lukemat siihen nähden kuinka arvokasta testauspäällikön työaika yleensä on. Siinähän kuluu helposti 6000 euroa vuodessa pelkästään exceleiden kirjoitteluun.

Muista tämä: 3 haaskattua tuntia viikossa tarkoittaa 141 haaskattua työtuntia vuodessa

Testaajat tekevät hirvittävän usein töitä juuri niillä toiseksi parhailla työvälineillä eli toimistosovelluksilla. Se on puhdasta käsityötä alusta loppuun ja käy aika kalliiksi meillä päin.

Rakennustyömailla tämä homma on jo huomattu. Siellä ostetaan mieluummin kunnon sirkkeli työntekijöille kuin laitetaan kaverit tekemään samat työt pokasahalla.