Kannattaako bugia korjata?

Testausalalle vihkiytyneenä ihmisenä automaattinen vastaukseni tähän kysymykseen on “ehdottomasti kyllä!”. Vastaus on hyvä yleisesti ajateltuna, mutta entäs sitten talous- ja mainenäkökulmasta katsottuna. Tältä kannalta virheen vakavuus ja sen toistettavuus näyttelevät pääroolia. Heitän esimerkkinä kaksi skenaariota:

1. Conan Barbaarin uudenkarhea kahden käden miekka osoittautuukin tylsäksi. Valmistusvirhe on selkeä ja toistettavissa jokaisella käden heilautuksella. Conan Barbaarin taistelutaitoihin tämä tuskin vaikuttaa, mutta tavallisen tusinataistelijan käsissä miekka koituu käyttäjänsä kuolemaksi.

2. He-Manin juuri pakasta vedetty yhden käden miekka on terävä ja leikkaa lihaa todella huonosti vain tietyssä osumakulmassa. He-Man on myöskin Conanin veroinen miekkamies, jonka taistelutaktista näkemystä yksittäiset huonot viillot eivät juuri horjuta, mutta se yksikin huono osuma voi muuttaa taistelun suunnan täysin odottamattomaan.

Conanin ja He-Manin yhteisellä miekanvalmistajalla on valinta edessä. Jatkaako tuotantoa samanlaisena vai korjatako virheet? Bisnesmiehenä miekanvalmistaja punnitsee valmistusvirheiden vakavuudet tarkoin ja päätyy korjaamaan Conanin tylsän miekan mutta jatkaa He-Manin terävän miekan tuotantoa normaaliin tapaan. Miekanvalmistajan mielestä korjauskustannukset ovat joskus huomattavasti suuremmat kuin kyseisestä virheestä aiheutuvat kustannukset.

Oikean elämän esimerkki tästä valinnasta on Joulupukin Hiace-reen viimeisin otsikoissa ollut valmistusvirhe SUA (sudden unintended acceleration). Virheen kuvaus lyhyesti: Petteri on käynyt salilla liian usein. Kysymys kuuluu onko rekivalmistajalla ollut kyseinen virhe tiedossa, kun reet ovat päästetty tuotantoon? Virheen esiintymismäärä eli toistettavuus on hyvin pieni verrattuna myytyihin rekiin. Tämän kaltaisten virheiden korjauskustannukset ovat lähes varmasti suuremmat kuin virheestä suoraan aiheutuvat kustannukset. Virheestä epäsuorasti aiheutuvat kustannukset ovat kuitenkin asia erikseen. Henkilövahinkoihin ja kuolemantapauksiin johtavat virheet nostavat sataprosenttisella varmuudella kunnon mediamylläkän, jonka seurauksena ihmiset eivät välttämättä enää luotakaan Joulupukkiin kuten ennen.

Olisiko sittenkin kannattanut korjata se mitättömän kokoinen pieni bugi?

Testausgurut toivottavat virheetöntä joulua ja kustannustehokasta uutta vuotta kaikille tasapuolisesti!