Mutta eihän se Agilea ole

David Devaaja paukuttelee koodia projektissa yhdessä Kari Koodarin kanssa. Parin viikon Sprinttiä on nyt painettu viimeiset päivät pitkillä ylitöillä. Kun poikien työ lopulta valmistuu, heivataan softa ja juuri valmistunut featurepaketti Tiina Testaajan käsittelyyn. Aika usein sitä sanotaan Agileksi.

Hirveän usein firmat kertovat tekevänsä softaa ketterästi. Siitä huolimatta tarkempi pureutuminen softakehityksen ytimeen paljastaa edellä kuvatun tilanteen. Yleensä kyseessä onkin inkrementaalinen tai iteratiivinen (IID) tapa tehdä softaa. Siinä devaajat vetäytyvät rakentamaan kierrokselle sovittujen vaatimusten näköistä softaa ja valmis setti testataan. Äkkiä Agileksi väitetty työ vaikuttaakin sarjalta pieniä vesiputouksia.

Speksaus-devaus-testaus,

speksaus-devaus-testaus,

speksaus-devaus-testaus.

Tämä ajatusmaailmaero aiheutti keskustelua myös Oulussa järjestetyssä TestausOSY:n Agile-seminaarissa. Inkrementaalinen softakehitys ei nimittäin ole automaattisesti Agilea. Agile sen sijaan on luonteeltaan inkrementaalista.

Keskeisimmät erot tulevat tiimityön luonteesta ja nopean palautteen merkityksestä. Palaute ei ole nopeaa, jos työ tehdään vaiheissa ensin devaus, sitten testaus. Silloin ei myöskään ole kysymys tiimityöstä vaan kahden tiimin yhteistyöstä. Hämmentävää, eikö totta?

Minusta Agilen ero perinteiseen inkrementaaliseen softakehitykseen tiivistyy seuraaviin kohtiin:

  1. Tiimi on itseorganisoitu: ei managereita, ei pakotettuja prosesseja
  2. Palaute on aina nopeaa: testaajalta devaajalle, asiakkaalta tiimille
  3. Työ mukautuu pintautuviin vaatimuksiin: ei pitkiä inkrementtiplaneja
  4. Työkalut auttavat tavoitteen saavuttamisessa: ne eivät määrää miten se saavutetaan

Jotta inkrementaalisesta saadaan oikeasti Agilea, ihmisten täytyy oppia päästämään irti vanhasta ajatusmaailmasta “hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”. Täytyy lopettaa yritykset ennakoida onnistumista mittaroinnilla tai spekseillä. Täytyy oppia hyväksymään epävarmuutta ja ennakoimattomuuta. Asiat eivät aina mene kuten etukäteen oli suunniteltu. Ennen kaikkea ihmisten täytyy uskaltaa!

Työkalut ja prosessit tulevat ja menevät. Pääasia on, että tulosta syntyy ja softa toimii!