Näkymätön käsi ohjaa meitä

Yksilön oma etu toimii yhteisön edun hyväksi. Väitteen esitti nykyaikaisen taloustieteen isäksikin tituleerattu Adam Smith jo 1700-luvulla. Samankaltaisilla linjoilla oli myös meidän Chydenius aikanaan.

Mainitun periaatteen Smith esitti vertauskuvalla “näkymätön käsi“. Homman nimi on siinä että järkevät, omaa etuaan ajavat ihmiset hyödyttävät kaikkia pidemmällä aikavälillä. Periaatteen mukaan homma toimii silloin kun ihmiset eivät saa pakottaa toisia vaan voivat hyötyä näistä vain tarjoamalla vastapalveluksia (*). Näkymätön käsi on siis vapaassa taloudessa ihmisten toimintaa ohjaava voima. Päätökset ja tekeminen hyödyttävät kaikkia osapuolia.

Softakehityksessä sama periaate näkyy nyt entistä selvemmin. Parhaisiin tuloksiin pääsevät organisaatiot ovat yleensä rakenteeltaan hyvin matalia. Niissä korostuu työntekemisen malli, jossa tehdyt ratkaisut ovat kaikille hyväksi. Esimerkiksi työkaluvalinnat eivät synny managementtipäätöksillä vaan itse tekijöiden tarpeista. Managementti hyötyy kun tulosta syntyy nopeammin, työntekijä hyötyy kun työkaluksi valitaan hänelle helpoin ratkaisu. Tällaisissa organisaatioissa johtajuutta ei usein anneta vaan se on myös ansaittava.

Online-pelit ovat mielestäni mainio esimerkki tästä. World of Warcraftissa kaikki pelaajat aloittavat yksin, mutta suurimmat tavoitteet voidaan saavuttaa ainoastaan toimivina tiimeinä. WoWissa kykenevimmät yksilöt valitaan johtajiksi tarveperusteisesti. Johtajuus on kestävää ainoastaa siinä tapauksessa että se hyödyttää tiimin kaikkia jäseniä.

Muinoin johtajat valikoivat seuraajiaan. Uhkaajat pudotettiin pelistä teloittamalla tai karkottamalla maasta. Siis pakottamisella ja pelolla. Nykyisin ihmiset valitsevat ketä haluavat seurata. Nämä valinnat palvelevat aina jollakin tavalla omaa etua. Käytännöllisin esimerkki on Twitter, jossa Lady Gagaa seuraa lähes 8 miljoonaa ihmistä. Barack Obamalla seuraajia on yli 6 miljoonaa ja minulla alle 10. Vielä on siis vähän tekemistä 🙂

No. Homman pointti lienee kuitenkin selvä. Twitterissä yksilöt hyötyvät seuraamisesta ainakin sosiaalisesti, Twitter.com hyötyy valtavista käyttäjämääristä taloudellisesti, Lady Gaga ja Barack Obama taas hyötyvät hommasta vähintäänkin PR-mielessä.

Hyvä asiakas. Tavoittele avoimesti omaa etuasi. Niin minäkin teen. Se on lopulta kaikkien etu!

* Vastapalvelukset voivat olla oikeasti palvelua, hyödykkeitä tai vaikkapa rahaa.