Pakkopaita vai Havaijipaita?

Teppo Testaajan (nimi muutettu) harteille on vyörytetty suuri vastuu. Tepon on valmisteltava testausraportti viimeisimmästä testikierroksesta. Useita kertoja raportin tehneenä Tepon otsaan alkaa jo ennen kierroksen loppumista ilmestymään pieniä hikipisaroita. Viimein tulee raportoinnin aika. Tärisevin käsin Teppo suorittaa piinaavan pitkän ja turhauttavan prosessin:

  1. Teppo exporttaa kalliilla rahalla hankitusta testauksenhallintajärjestelmästä testikierroksen tarkat tiedot käyttäen hyväksi Excel-makroa (jonka hän on itse verta ja kyyneliä vuodattaen tehnyt).
  2. Excel-makron tuottamasta taulukkojen sekasotkusta Teppo eristää olennaisimmat tiedot – kuvat ja diagrammit – ja liittää ne lopuksi lähetettävään sähköpostiin. Useat kuvista ja diagrammeista vaativat tarkkaa uudelleen skaalausta liittämisen jälkeen, jotta sähköpostista tulisi luettavan näköinen.
  3. Managerit haluavat myös nähdä tarkan listauksen testitapauksista, joten Tepon on edelleen palattava Excel-taulukoiden pariin. Koska suoraan Excelistä rivien liittäminen sähköpostiohjelmaan ei ikinä toimi halutulla tavalla, Teppo joutuu avaamaan notepadin, jonka kautta rivit saadaan liitettyä lopulta sähköpostiin sopivan näköisenä ja muotoisena.
  4. Hiki otsalla kimallellen Teppo lisää postin alkuun lyhyen kuvauksen testikierroksen tapahtumista, ongelmista ja niiden ratkaisuista.
  5. Lopuksi Teppo liittää kalliilla rahalla hankitusta testauksenhallintajärjestelmästä exportatun Excel-taulukkohelvetin kokonaisuudessaan postiin mukaan. Excel-taulukkohelvetissä löytyy kaikki samat tiedot, mitä Teppo oli juuri tuskalla ja vaivalla koostanut postiin. Teppo tekee parhaansa ymmärtääkseen, että Excel-tiedoston avaaminen ja tietojen lukeminen sieltä on monelle manageritason henkilölle kovin vaikeaa.
  6. Teppo lisää sähköpostin vastaanottajakenttään erinäisen määrän osoitteita ja muutaman sähköpostilistankin.
  7. Turhautuneena ja lähes itkua tihrustaen Teppo, iso mies ja aikanaan ylpeä Ammattitestaaja, painaa Send-nappia. Lukeekohan tätäkään raporttia kukaan? Viestiin vastaa odotetusti ainoastaan Testimanageri Urpo joka ilmoittaa, että seuraavaan raporttiin on saatava lisää sitä ja tätä ja sen on oltava myös powerpoint-muodossa. Vastauksen lopussa komeilee vielä kysymys, joka pudottaa pohjan kaikelta testauseettisesti oikealta: Miksi raportissa on niin paljon punaista!? Ikäänkuin Teppoa syytettäisiin tästä…
  8. Takki täysin tyhjänä Teppo alkaa henkisesti valmistautumaan seuraavaan testikierrokseen.

Kuulostaako tutulta? Hyvän testiraportin aikaansaamiseksi ei nykyaikaisessa kustannustehokkuuden säätelemässä bisnesmaailmassa riitä lopputulos, vaan tärkeää on myös raportin tuottamistapa. Harmillisen useat työkalut eivät edelleenkään synny loppukäyttäjän, eli testausasiantuntijan tarpeista. Käyttäjä on se, joka mukautuu työkalun kiristämässä pakkopaidassa.

Onko liikaa vaadittu, että työkalu tarjoaa suoraan mahdollisuuden koostaa sellainen raportti, joka sisältää yksittäisen käyttäjän itsensä vaatimat kohdat? Onko liikaa vaadittu, että millä hetkellä hyvänsä kuka tahansa työkalun käyttäjä näkee projektin etenemisen vaiheet ja kehityksen kannalta olennaisimmat asiat? Olisihan se utopiaa jos kaikki yllämainittu kävisikin muutamalla hiirenklikkauksella!

Helppokäyttöinen, yksinkertainen ja aikaa säästävä työkalu on tulevaisuuden työkalu. Ihmiset, joilla ei ole tietoa paremmasta ovat urautuneet raiteilleen ja eivät näe uusien työkalujen mukanaan tuomia etuja. Jos on koko ikänsä käyttänyt päivittäin pakkopaitaa ja siveysvyötä, saattavat Havaijipaita ja rennot shortsit kommandona tuntua aluksi melko oudoilta.

Lyhyen päänsisäisen tutustumistyön jälkeen vanhat kiristävät tamineet poljetaan kuitenkin syvälle suohon. On vain ajan kysymys kun kankeat suurten firmojen suurille firmoille valmistamat työkalut syrjäytyvät oikeasti käytännöllisten työkalujen tieltä.

Tyydytkö istumaan pehmustetussa huoneessa pakkopaita päällä juoden valkotakkisen miehen tarjoamaa taikajuomaa tikkupillillä, vai istutko aurinkoisella hiekkarannalla Havaijipaita päällä piña colada kädessä seurustellen mukavien kavereiden kanssa?

P.S. Suosittelemme tutustumaan suomalaislähtöiseen ryhmätyökaluun nimeltä FlowDock. Se on tehty juuri oikealla asenteella loppukäyttäjä mielessä pitäen.