Omaan ketteryyteen on helppo kompastua

Scrum! Ketteryys! Nopeus ja tehokkuus! Kuulostaa hienolta ja käytännölliseltä. Näitä hyveitä soveltaen ei mikään voi mennä pieleen! Motivaatio on huipussaan ja tekeminen alkaa hampaat hulmuten. Jossain vaiheessa tie kuitenkin käy kiviseksi.

Liikkuvia lajeja harrastaneena voin kertoa, että liika luottamus omaan ketteryyteen ja nopeuteen ei vie kovin pitkälle. Juosten ja kärrynpyöriä/voltteja tehden liikkuminen näyttää tyylikkäältä ja vakuuttavalta, mutta suorittajan kannalta on valittu juurikin se mahdollisimman epäedullinen liikkumismuoto.

Kävellessä ehtii havainnoimaan paljon enemmän mitä ympärillä tapahtuu, kompastumisen vaara on huomattavasti pienempi ja liikkuminen on myös tehokkaampaa. Kävellessä on aikaa katsoa mihin seuraavan askeleen astuu.

Nokkelimmat saattoivat jo päätellä tämän metaforan juontavan työtapojen kehittymiseen. Maltillinen ja jatkuvan tarkkailun alla oleva muutos on aina lopputulokseltaan tehokkaampi kuin päätäpahkaa metsään juokseminen. “Kokeillaan toimiiko tämä, koska se toimi myös naapurin organisaatiossa!” -mentaliteetti johtaa väistämättä ongelmiin. Jokainen organisaatio on erilainen. Jokainen organisaatio vaatii erilaisia työmenetelmiä.

Kuinka sitten ketteryys näkyy käytännön työelämässä? Valitettavan monissa projekteissa ei osata naulata seinälle selkeitä toimintatapoja, joita kaikkien on helppo noudattaa. Valitettavan monissa projekteissa menettelytavat ovat jatkuvasti suunnittelu- ja muutostilassa. Ei ehditä kokeilemaan mitään tapaa kunnolla ja kokemukset jäävät keräämättä. Parhaat käytännöt jäävät oppimatta.

Valitettavan useat firmat ovat sokaistuneet sanan Scrum valovoimasta ja ajautuvat aina vain kauemmaksi tehokkaan kehityksen tieltä. Lopulta ne vieraantuvat tuotekehityksen todellisuudesta. Tekijät, tiimipäälliköt ja sadanpäämiehet istutetaan samaan suureen tilaan siinä toivossa, että tieto kulkisi vaivattomammin. Työkaluiksi valitaan massiivisia ja kalliita multimonitoimi-vasaraporamittanauharuuvimeisseli-työkaluja, joiden pitäisi tukea Scrumin periaatteita. Tämäkö on sitä ketterää ohjelmistokehitystä?

Lare Lekman on listannut Ketteryys.fi blogissa Scrumin tärkeimpiä asioita:

  1. Toimita säännöllisesti jotain
  2. Varmista, että toimitat korkeimman prioriteetin asiat
  3. Pyri parempaan jokaisessa iteraatiossa/julkaisussa

Ketteryys ohjelmistokehityksessä perustuu selkeisiin suuntaviivoihin, joita kaikki pystyvät noudattamaan. Se ei ole jatkuvasti muuttuvaa sekameteliä tai nopean näköistä sähläystä. Se on asiantuntemuksella otettuja hallittuja askelia. Jatkuvaa liikettä eteenpäin.

Kiireelliset deadlinet eivät muuta toimintatapaa tyylikkäiksi juoksuaskeliksi. “Toimita säännöllisesti jotain” ei tarkoita, että merkataan keskeneräinen taski valmiiksi. Sähläten puoliksi implementoitu done tuottaa varmasti enemmän ylimääräisiä kustannuksia kuin vähän myöhemmin kunnolla implementoitu done. Siitä myös testaus pitää huolen.

Oikeaa ketteryyttä on siis ottaa laadukkaita, tasapainoisia ja riittävän lyhyitä askeleita tavoite kirkkaana mielessä.