Testaaja on asiantuntija. Ketä kiinnostaa?

Ossi on henkilöstöpäällikkönä kasvavassa softa-alan yrityksessä. Hän seuloo päivittäin hakemuskasoja ja etsii firmalle sopivia uusia työntekijöitä. Osaajia tarvitaan erityisesti devaukseen, mutta joku oli ohimennen maininnut yhden projektin etsivän myös testaajaa. Ossia se ei kauheasti kiinnosta, koska yrityksen kannalta testaus on vain turha kuluerä.

Testaaja on kuitenkin pomon käskystä etsittävä, joten Ossi ryhtyy toimeen. Kun hän vihdoin on seulonut joukosta kolme sopivinta kandidaattia, heidät kutsutaan haastatteluun. Kaikki kutsutut ovat testauksen asiantuntijoita. Heillä on sopivasti kokemusta alalta ja ansioluettelot kohdallaan.

  1. Minna 32v on pitkän linjan testausosaaja 12 vuoden kokemuksella. Haastattelussa hän kertoo tarkasti itsestään ja aikaisemmasta urastaan. Minna vastaa myös asiantuntevasti Ossin heittämiin haasteisiin.
  2. Jarkko 34v on myös kokenut asiantuntija 9 vuoden kokemuksella. Haastattelussa hän avaa koulutustaustaansa ja osaa jopa kertoa raflaavan menestystarinan uransa varrelta. Kysymyksiin tulee vastaus kuin apteekin hyllyltä.
  3. Heli 26v on joukon nuorin. Kokemusta hänellä on vain vähän reippaat 5 vuotta. Hänen palkkatoivomuksensa on kuitenkin lähes sama ja sitä Ossikin ihmettelee. Haastattelussa Heli kuitenkin lyö tiskiin jämäkät faktat siitä, miksi hyvin hoidettu testaus säästää takuuvarmasti Ossin firman rahaa. Se parantaa firman mainetta ja säästää myös devaajien aikaa. Omaan uraansa Heli ei puutu. Eikä Ossi kysy.

Mitäpä luulette. Kenet Ossi päättää palkata?

Homman nimi on tietysti siinä, että ensimmäiset kaksi hakijaa ovat insinöörejä henkeen ja vereen. He ovat kyllä todellisia ammattilaisia ja osaavat myös kertoa osaamisestaan. Ossia ei kuitenkaan kiinnosta ehdokkaiden elämäntarina tai ura. Häntä kiinnostaa se, mitä hyötyä kandidaatista oikeasti on hänelle ja yritykselle.

Valinta on helppo ja Ossi päättää palkata Helin, sillä Heli kertoi selvästi tärkeimmät asiat:

a) Miksi testaus on rahan arvoista työtä ja

b) Mitä hyötyä hänestä konkreettisesti on Ossille ja yritykselle.

Hyvä testaaja. Sinä olet ammattilainen ja sinä tiedät mitä hyötyä testauksesta on. Valitettavasti se ei kuitenkaan vielä riitä:

Sinun on opeteltava kertomaan siitä myös muille!

* P.S. Voit aloittaa vaikkapa lukemalla muutaman hyvän blogin.