Kaikki aseet mitä tarvitset

Sucker Punch oli hyvä leffa. Uskallan sen sanoa, vaikka eriäviä mielipiteitä sataa kaatamalla. Päällimmäisenä koko elämyksestä minulla jäi mieleen uskomattoman osuva lainaus:

You have all the weapons you need… now fight!

Tuo kohtaus pysäytti minut. Se pysäytti siksi, että sain itseni kiinni mitä typerimmästä ajatusmaailmasta. Olen kai aina ajatellut, että tuloksen aikaansaamiseksi tarvitaan työkaluja. Aseita, joilla homma hoituu aina tehokkaasti ja mutkattomasti.

Kun suomalaista miestä kohtaa ongelma, pihalamppu on palanut tai toimiston wc-istuin on rikki, mies lähtee rautakauppaan. Reissulta tarttuu mukaan uskomattoman tarpeellinen joukko uusia työkaluja, joita ilman ei takuuvarmasti olisi tullut toimeen. Joskus siinä hässäkässä saattaa unohtua jopa itse asia, eli se pihalamppu tai istuin.

Sama ongelma lyö päivittäin kapuloita rattaisiin lukuisissa softaprojekteissa ympäri maailman. Tuskallisen luovan työn ja hommiin ryhtymisen sijasta ihmiset etsivät mitä hienoimpia työvälineitä netistä, virittelevät niitä toimintaan ja saattavat jopa maksaa niistä mansikoita. Kuitenkin lähes poikkeuksetta nämä työvälinehankinnat ovat tuloksen aikaansaamisen pahin este.

Testauksenhallintajärjestelmä on yksi näistä vehkeistä. Useimmiten niitä otetaan isolla tohinalla käyttöön ja aletaan paiskimaan kunnolla töitä työkalun täyttämiseksi dokumentaatiolla. Suomeksi sanottuna siis testitapauksilla, vaatimuksilla ja testien toistokierroksilla. Oikeasti samat testaustyön tulokset olisi voinut saavuttaa hyödyntämällä järkevästi vain 10% järjestelmän ominaisuuksista. Tai kokonaan ilmankin!

Tieturin Testaus 2011 -seminaarista minulle jäi elävimmin mieleen Elisa Puoskarin puheenvuoro Sulakkeen toimintatavoista. Sulakkeella sprintit ovat päivän mittaisia. Sulakkeella on heitetty myös virhetietokantajärjestelmät mäkeen. Projektihuoneen seinällä komeilee taulu post-it lappuja, yksi erroria kohti. Sillä ei voi haaskata aikaa rautakaupassa norkoiluun, konffaukseen, servereihin, tietohallintoon eikä käyttäjäoikeuksiinkaan.

Työkaluihin keskittymisen sijaan Sulakkeella on ymmärretty se, mitä Sucker Punch yritti sanoa.

Lopeta joutava esteiden, ongelmien tai syyllisten etsintä ulkopuolelta ja pysähdy hetkeksi miettimään. Sinulla on jo kaikki työkalut, mitkä onnistumiseen tarvitset. Älä pelkää käyttää niitä!