Testaus ja laadunvarmistus napit vastakkain

Quality Assurance, QA tai Laadunvarmistus. Kuulostaa hienolta ja näyttää kovalta käyntikortissa. Harmi vain, että sillä on hyvin vähän tekemistä testauksen kanssa.

Työskentelin taannoin eräässä isomman mittaluokan projektissa testaajana. Minä metsästin bugeja. Tittelinä meillä testauksen ammattilaisilla oli “QA engineer”. Asiakkaan kanssa keskustelimme aina QA-asioista ja QA:ta puski tuutin täydeltä ja joka suunnalta.

Kun projektia oli painettu vuoden verran alkoi näyttää selvältä, että eihän tästä saada ikinä valmista tuotetta. Me ymmärsimme sen tehtyämme töitä noin 9 kk ja me uskalsimme jopa sanoa sen ääneen. Tuotteen omistaja ymmärsi sen haaskattuaan rahoitusta vielä 8 kk lisää. Tuo viimeinen 8 kk oli ehkä urani opettavaisinta aikaa. Silloin seulottiin armottomasti ongelmia ja koitettiin löytää ratkaisuja. Harmi vain, että ratkomista yritettiin täysin väärästä päästä. Kaikki nimittäin lähti liikkeelle testauksesta, eli meidän projektissamme laadunvarmistuksesta.

Teidän tehtävänne on varmistaa laatu. Tehän olette laadunvarmistajia! Miksi tässä projektissa kaikki menee metsään?

Niinpä. Tästä asetelmasta lähtee hämmästyttävän monen testaajan arkipäiväisimmät ongelmat. Testaajan kuvitellaan olevan vastuussa laadusta, vaikka todellisuus on täysin toinen.

  1. Testaajalla ei ole valtaa tehdä muutoksia koodiin
  2. Testaajalla ei ole valtaa tehdä päätöksiä releaseista
  3. Testaajalla ei ole valtaa tehdä päätöksiä projektijohtamisesta
  4. Testaajalla ei ole valtaa päättää aikatauluista

Saman kysymyksen ilmaan heitti myös Michael Bolton Rapid Software Testing -kurssillaan.

Why on earth would you call it quality assurance, when people doing it have no control over the quality?

Laadunvarmistus on hieno sana, mutta yleensä se on täyttä huuhaata. Ainakin minulla tulee laadunvarmistuksesta mieleen, että nyt testaajan on varmistettava tuotteen laatu. Näin testaajan työn oikeasti hyödylliset tavoitteet voidaan heivata heti romukoppaan. Sana laadunvarmistus asettaa ajatusmaailman väärille raiteille jo ennen kuin työtä on edes aloitettu.

Testaajan todellinen tehtävä ei ole rakentaa luottamusta tuotteen toimivuudesta. Testaajan todellinen tehtävä on tuhota väärin perusteltu luottamus. Silloin ei ole kyse laadunvarmistuksesta, silloin on kyse testauksesta.

P.S. Jatkossa tagilla “bolton” merkityt tekstit ovat matkaeväitä, jotka kirjailin ylös Michael Boltonin Rapid Software Testing -kurssilla Helsingissä.