Akku irti!

Akku irti todellakin. Paras ohje, mitä kannattaa ensimmäisenä noudattaa ohjelmistovian sattuessa. Kuinka monta kertaa olet nykypuhelimien aikana joutunut käyttämään akkua pois paikaltaan? Kuinka monta kertaa olet käynnistänyt tietokoneesi kun yksittäinen ohjelma jarruttaa koko konetta? Oletko joskus joutunut sammuttamaan autosi bugisen ajotietokoneen temppuilun takia? Mikä parasta, joissakin automalleissa on nykyään pikakiinnikkeet akun johdoille ainoastaan siitä syystä, että ohjelmistovian sattuessa voidaan käyttää “akku irti”.

Mistä johtuu, että nykyaikana ollaan hyväksytty tiettyjä alkujaan negatiivisia asioita lähes arkirutiineiksi? Kun itse ostan kännykän kaupasta haluan kuvitella, että se toimii ilman mitään maagisia akunirrotuksia tai 8 sekunnin virtanappirituaaleja. Enkä todellakaan halua liata käsiäni moottoritien varrella auton akkupiuhoja irroittaessani taikka hakata läppärini reset-nappia, kun MS Office alkaa hyppimään silmille. (Tähän Applemies sanoisi, että osta Mac. – En osta.)

Aikani mietiskeltyäni päättelin, että tämä kaikki johtuu siitä koska niin on aina ollut. Ilmiö on sama kuin normaalin tupakan käytössä. Jos tupakka tulisikin vasta nyt uutena tuotteena markkinoille, se luultavasti kiellettäisiin vakavana terveyshaittana. Mutta koska tupakka on ollut markkinoilla jotakuinkin niin pitkään kuin ihminen on tulta käyttänyt, se hyväksytään arkipäiväsenä vaikkakin yleisesti negatiiviseksi miellettynä asiana. Kun akkua ollaan irroiteltu jo ties kuinka pitkään, se hyväksytään yhtälailla negatiivisin tuntein.

Sama hyväksyminen on syöpynyt jopa niin pitkälle, että suuri osa puhelinvalmistajien testaajista eivät koskaan pidä testattavassa laitteessa “takakantta” paikallaan. Tämä ainoastaan sen takia, että akku olisi helpompi irrottaa ongelmatilanteen sattuessa ja lisäksi sen takia, että puhelimen tekninen tarkastelu tietyin apulaittein on vaivattomampaa, kun akun saa poistettua käden käänteessä. Tämä tuskin on tarkoituksenmukaista loppukäyttäjätestausta. Kukahan oli se suuri testaajanero, joka ensimmäisen kerran huomasi, että vian saa korjattua akun irroittamisella.

Nykyaikainen yhteiskunta perustuu virrankulutukseen. Minkä ihmeen takia pitäisi yksittäisestä laitteesta katkaista virta saadakseen sen taas toimimaan?

Akku irti! Kuten sanonta kaikuu vieläkin mielen pimeimmissä syövereissä vuosia sitten äijäporukalla toteutetun lasketteluviikonlopun jälkeen saavuttaen yhden ainoan kerran ihmiskunnan historiassa hetken häivähdyksen positiivisesta merkityksestä…