Testaaja samoilee sienimetsällä

Erittäin herkullisen, mutta kuitenkin myrkyllisen korvasienen satokausi lähestyy kovaa kyytiä. Sehän tarkoittaa samoilemista hiekkapohjaisissa kangasmetsissä. Kokenut korvasienestäjä tietää parhaat paikat ja löytää fiiliksellä myös uudet apajat.

Uuden kauden tullen Simo Sienestäjä ajelee jälleen tutun metsätien päähän ja lähtee patikoimaan saalisrepun kanssa. Tavoitteena on päästä makkaranpaistoon läheisen lammen rantaan, kuten aina keväisin. Simo samoilee kangasmaastossa bongaillen aktiivisesti reitillään olevia korvasieniä. Saalistakin löytyy ja reppu painaa mukavasti makkarapaikoille päästessä. Simo on tyytyväinen

Simon päivätyö on ohjelmistotestaus. Hän päättää kokeilla tällä kaudella työpaikalta tuttua menetelmää ja kirjaa reittinsä alla olevalle kartalle tarkasti. Askel askeleelta. Kun Simo on saanut edellisen saaliin ryöpättyä ja pataan, hän lähtee uudelle metsäretkelle. Vieläkö saalista mahtaa kertyä, jos Simo samoilee makkarapaikoille samoja jalanjälkiä?

 

Että näin. Toteaa Simo makkarapaikoilla. Toisella kerralla kuljetut kilometrit eivät tuottaneet odotettua tulosta. Sienimatkan dokumentointi vei kohtuuttomasti aikaa ja matkan uudelleen kulkemisen konkreettiset tulokset jäivät laihoiksi. Simo saattoi vain todeta itsestään selvyyden. Parhaat tulokset syntyvät, kun hän valitsee hieman uuden reitin jokaisella reissulla erikseen.

Aivan sama pätee ohjelmistojen testaukseen. Uusia bugeja ja uutta tietoa testattavasta tuotteesta löytyy joka kerta vähemmän, kun testaajalle puetaan ravihevosen silmälaput ja laitetaan kulkemaan samaa polkua kerran toisensa jälkeen.

Jos rahaa ja aikaa on rajallisesti käytettävissä, niin kannattaa keskittyä olennaiseen. Testien suunnittelussa tärkeintä on kuvata tavoite. Se, mitä tulee tulla testatuksi. Kun testaaja saa valita reitin itse, tuloksia syntyy varmasti enemmän.