Kiire, mikä ihana tekosyy

Kiireen taakse on helppoa piiloutua. Erityisesti silloin, kun kiire on todellista. Kiire on aivan ihastuttava tekosyy lykätä jotain epämiellyttävää tuonnemmaksi. Kukapa oikeasti haluaisi tietää minkälaisessa kunnossa softa on, jos se aiheuttaa vielä lisätöitä?

Nyt ei kyllä miteenkään ehdi. On aivan liian kiire. Testataan sitten vaikka maaliskuussa.

Ohjelmistohankkeissa kiire voi johtua monesta tekijästä. Hirveän usein projektiriskit kiteytyvät joko resurssi- tai aikatauluongelmiin.

  • Tuntuu, että deadline puskee päälle ja palopesäkkeitä on vielä liikaa
  • Tuntuu, että kehitystahti on repivää ja kiireistä
  • Tuntuu, että projektissa onkin liian vähän miehitystä
  • Tuntuu, että myynti on mennyt lupaamaan mahdottomia

Projektit alkavat usein mukavasti ja rauhallisesti. Sitten tahti alkaa kiristyä ja lopulta kiire ottaa niskalenkin. Viimeiset projektiviikot painetaan kebabin, kahvin ja univelan voimin. Se jos mikä on terveellistä. Lisäksi kiireestä on kivaa kerskailla kavereille.

Tällaiset ongelmat ovat tyypillisimpiä projekteissa, joissa testaus on hoidettu oman toimen ohessa. Testausta tehdään silloin kun ehditään ja joskus sen voi jättää myös hoitamatta. Kiire on niin ihana tekosyy.

Itse asiassa kiireen takia laiminlyöty testaus aiheuttaa juuri niitä ongelmia, jotka kiirettä pahentavat. Palopesäkkeiden hallinta, hätäpäivitykset ja takuukorjaukset pistävät deadlinet paukkumaan. Sitten resurssitkin loppuvat kesken.

Joskus on niin kiire soutaessa, että ei ehdi laittaa perämoottoria käyntiin. Silloin on syytä kääriä hihat ja poistua puolustusasemista. Lopeta kyyristely kiireen takana!