Kuinka nopeaa on tarpeeksi nopea?

Kun web-sivustoa tai -palvelua optimoidaan joudutaan usein miettimään mikä on riittävä tavoitetaso latausajoille. Jos palvelusi kohdekäyttäjäryhmä on ihmiset, pitää tavoitelatausajat suhteuttaa siihen miten me, eli sinä ja minä koemme ne osana palvelun käytettävyyttä.

Käytettävyys-guru Jakob Nielsen on käsitellyt artikkeleissaan vasteaikojen ja viiveiden vaikutusta käyttökokemukseen ja määritellyt kolme aikarajaa.

0.1 s kuluessa tapahtuvat toiminnot koetaan välittömiksi ja luonnollisiksi. Sekunnin kuluessa huomataan latausviive, mutta ei vielä häiriinnytä siitä. Tapahtuman kestäessä 1 – 10 s pitäisi viiveen olla jo ominaisuuden luonteesta riippuen jollain tavoin perusteltua ja käyttäjän saada joku palautte, että hänen toimensa on huomioita.

Yli 10 s johtaa täydelliseen herpaantumiseen ja toiminnon hylkäämiseen, joten jos jonkin asian, vaikkapa tietokantaraportin koostaminen kestää näin kauan, pitää se taikoa jotenkin viiveettömämmäksi operaatioksi. Vaikkapa kertomalla käyttäjälle, että hän saa sähköpostia ja latauslinkin, kun operaatio on valmistunut.

Jotta tästä tietoiskusta saadaan riittävän häikäilemätön myyntipuhe, niin tilaa Proven Knockout heti! Sen avulla voit taikoa vauhtia ja kestävyyttä kaikkiin toiminnallisuuksiin.