Lahjaton ohjelmistotestaaja

Olin vasta lahjaostoksilla. Yleensä helpoin ratkaisu on heilahtaa Alkoon ja napata joku kiva pullo pakettiin. Nyt lahjan saaja oli kuitenkin tunnetusti vaativa simasuu. Hän harrasti viskien maistelua.

Palloilin tyhmän näköisenä hyllyjen välissä. Vaikka asettamani vaatimus lahjalle oli selvä, niin osaamiseni ei riittänyt toteutukseen. Onneksi Alkon valveutunut henkilökunta riensi apuun ennen kuin säntäsin kauhuissani karkuun tuosta valintojen maailmasta.

“Pullo lahjaksi intohimoiselle viskiharrastajalle.” -sain sanottua.

Myyjä oli välittömästi tilanteen tasalla. Lempeän ammattitaitoisesti hän johdatteli minut läpi tarkentavien kysymysten viidakon. Ystäväni suosikkijuomien turpeisesta tuoksusta päättelimme, että Islay viski olisi oikea valinta. Budjettiraamistani päättelimme, että Lagavulin pannaan pakettiin.

Lähdin ostoksille tyypillisen vaatimuksen kanssa aivan kuten ohjelmistohankkeidenkin maailmassa on tapana. Vaatimukseni kuullessaa myyjä ei tarttunut ensimmäiseen pulloon ja lyönyt sitä pakettiin, vaan selvitti määrätietoisesti todellisen tarpeeni. Sen jälkeen toimitus olikin helppo homma.

Ohjelmistohankkeiden maailmassa vaatimuksia kirjoitetaan, luetaan ja tulkitaan aivan riittävästi. Hämmentävän harvoin niistä kuitenkaan puhutaan samassa suhteessa.

Vaatimuksia määritellessä tulee ensimmäinen ja minkä tahansa projektin kannattavin tilaisuus napata bugit kiinni. Ennen kuin niistä pääsee syntymään ensimmäistäkään ongelmaa.

Jos haluat hoitaa projektisi oikeasti laadulla ja aikataulussa, niin järjestä myös testauksen edustaja mukaan vaatimuskeskusteluun. Vain lahjaton testaaja on tuossa tilanteessa höydytön.