Oma tontti puhtaana

Penskana tuli mökkeiltyä jonkin verran sukulaisten ja ystäväperheiden kanssa. Erityisen hyvin muistan reilun parinkymmenen vuoden takaa, kun olimme isolla porukalla Keski-Suomessa valtavassa mökissä kauniin järven rannalla loppukesäisen viikonlopun vietossa. Oli mukavaa saunoa, uida ja pelata erilaisia pelejä. Iltaisin oli sen verran hämärää, että lamppupiilo onnistui iltaisin. Huippu viikonloppu!

Sunnuntaina hauskuus tieten väheni, kun piti ruveta siivoamaan. Sain kaverin kanssa tehtäväksi siivota makuusoppemme. Siellähän oli vaikka mitä. Pölyä, hiekkaa, karkkipapereita, sipsinmuruja jne. Lakaisimme roskat käytävälle, pakkasimme tavarat ja olimme valmiina lähtöön. Samoin tekivät myös muissa makuuhuoneissa asuneet kaverit.

Sitten tuli iskä ja aukaisi ulko-oven. Roskat pöllähtivät ilmavirran voimasta lentoon ja iso osa roskista lensi takaisin huoneisiimme. Piti siivota uudelleen. Sen jälkeen tajusimme käyttää roskapussia ja viedä pussit suoraan roskikseen.

Näin käy herkästi myös softaprojekteissa, kun joko tarkoituksellisesti tai ajattelemattomuutta kehityksen eri osa-alueet ajetaan hoitamaan tiukasti vain oma tonttinsa. Ei siitä tule mitään, että palvelin- ja käyttöliittymäkoodarit ja testaus tekevät omia juttujaan ilman yhteistä päämäärää. Kaikki ovat näennäisesti hoitaneet oman leiviskänsä, mutta julkaisun hetkellä pakka hajoaa käsiin. Jonkun pitää huolehtia siitä, että roskat päätyvät koostetusti siistissä paketissa niille kuuluvaan paikkaan.

Ei riitä, että lakaiset roskat omasta huoneesta käytävän puolelle. Yritä hahmottaa, mitä suurempaa kokonaisuutta ryhmänne on tavoittelemassa. Se on ainoa tapa saada asiat onnistumaan ensimmäisellä yrityksellä.