Olen puhunut pötyä. Anteeksi!

Penisilliini mullisti lääketieteen 1941, kun ensimmäiset kliiniset tutkimukset valmistuivat. Lääkäri ja kirjailija Lewis Thomas kuvaili aikaa ennen tuota kriittistä käännekohtaa karusti.

Jos sairaalassa olemisella oli merkitystä selviytymiseen, se johtui pääasiassa paikan tarjoamasta suojasta, ravinnosta ja hoitajien huolenpidosta. Lääketieteellä oli vähän, jos ollenkaan merkitystä

Vain 75 vuotta sitten lääkäri oli kaiken taitava käsityöläinen, joka tutki ja määräsi hoidot omakätisesti. Hän otti itse näytteet, teki bakteeriviljelmät ja saattoi jopa tutkia niitä mikroskoopilla. Hyvällä tuurilla lääkäri saattoi olla myös taitava kysymään henkilökohtaisia kysymyksiä ja pelastaa potilaan syfilikseltä antamalla seoksen elohopeaa, vismuttia ja arsenikkia. Tunnettuja tauteja oli kourallinen ja vain murto-osaan niistäkin tiedettiin käypä hoito.

mad-doctor

Lääketiede on hyvin nuori tieteenala, mutta jo nyt tunnetaan 4000 erilaista kirurgista ja lääketieteellistä toimenpidettä. Lääkärit voivat laillisesti määrätä 6000 erilaista lääkettä potilaille. Vuosituhannen alussa oli kategorisoitu DNA:n perusteella kokonaista 22000 erilaista sairautta.

Telkkarista tuttua tohtori Housea lukuunottamatta yksikään lääkäri ei voi enää mitenkään tietää tuota kaikkea.

Johns Hopkinsin sairaalassa Yhdysvaltojen Marylandissa jopa laskettiin miten hoitoon osallistuvan henkilökunnan määrä on muuttunut per potilastapaus. Vuonna 1970 hoitajia ja lääkäreitä osallistui yhden tapauksen hoitamiseen yhteensä n.2,5. Vuonna 1999 tuo määrä oli jo yli 15. Tänä päivänä määrä on vielä enemmän.

Mutta nyt minun on pyydettävä anteeksi! Testauskeskusteluissa olen usein väittänyt seuraavaa:

Työkalut ja menetelmät tulevat ja menevät, mutta testaajat pysyvät. Pääasia on, että tulosta syntyy!

Tulosta on toki synnyttävä, mutta muuten väitteeni on ollut pötypuhetta. Kuin suoraan lääketieteen 40-luvulta!!! Kukaan ei voi hanskata kaikkea. Siitä syystä myös lääkärit erikoistuvat.

Oikeasti tarvitsemme testausguruja automaatiossa, suorituskyvyssä, tietoturvassa tai käytettävyydessä. Tarvitsemme jopa yksittäisten liiketoiminta-alueiden, kuten kaivosalan, energia-alan tai lääketieteen tekniikan testausguruja!

HUOM!!! Jos mielit testaajaksi gurujen joukkoon Provelle, niin nyt olisi hyvä sauma laittaa vaikkapa sähköpostia tulemaan (etunimi@prove.fi) ja kertoa mistä kohtaa sinun kovin osaamisesi löytyy!