Oivalluksellakin on hintansa

Jos kysymys ei ole uskomattomasta munkista, mäihästä tai tuurista, niin onnistumisilla on aina hintansa.

Hinta on mahdollista maksaa etukäteen ja silloin onnistuminen on ansaittu. Tai hinnan voi maksaa jälkikäteen ja silloin se tulee korkojen kanssa.

Asiaa on yksinkertaista ajatella vaikkapa hiihtoloman kunniaksi seuraavasti:

Kumpi tuntuu paremmalta? Tehdä lomamatka aurinkoiseen etelään talvella ja vaivalla säästetyillä rahoilla. Vai hoitaa homma Visaa vingauttamalla ja maksella visalaskua korkojen kera vielä kesänkin kynnyksellä?

Jos yrityksesi arvoissa komeilee joustavuus tai asiakaslähtöisyys, niin olisiko järkevää kysyä mitä hintaa me mainituista maksamme? Minkä uhrauksen olemme valmiita tekemään päivittäin esimerkiksi asiakaslähtöisyyden alttarilla?

Kovalla kunnolla on myös hintansa. Se on hikoilu. Aivan vastaavasti oivalluksia on vaikeaa ostaa, jos ei ensin ole valmis sietämään hämmennystä tai älyllistä ponnistelua.

tuuletin

Ohjelmistoprojektien onnistumisellakin on omansa. Usein on niin ylivoimaisen raskasta tunnustaa oman ohjelmistokehityksen epätäydellisyys. Vaikka istuttaisiin säännöllisesti retrospekteissä ja meditoitaisiin lootusasennossa.

Korkojen kanssa tulevan hinnan tunnistaa lopulta siitä, kun tavara osuu tuulettimeen.