Mikä olikaan lämpöopin toinen periaate?

Muistan vieläkin, kun istuin fysiikan tunnilla yläasteella. Ulkona satoi vettä niin, että ikkunapelleissä rytisi. Opettajamme Anna-Liisa Eloranta oli ihan fiiliksissä, kun puhuttiin lämpöopista. Erityisesti mieleen paloi Termodynamiikan toinen laki. Suomeksi sanottuna se menee näin:

Kaikki ajautuu järjestyksestä kohti kaaosta.

Vihdoinkin nuori mies sai selityksen sille, miksi oma huone muistuttaa lähinnä luonnonkatastrofin runtelemaa rantatonttia. Huh. Luonnon laki. Tietysti. Nyt myöhemmin olen selittänyt itselleni vielä, että Murphyn laki taitaa tarkoittaa samaa asiaa

Jos jokin voi mennä pieleen, se menee pieleen

Softaprojekteja tehdessä on helppoa todeta, miten usein asiat ajautuvat kaaokseen. Joskus ongelmien vyyhdit saattavat kasvaa vuoden toisensa perään ja lopulta kaataa koko pelin.

Jos entropiaan tai murphyyn uskoo, käy äkkiä ilmiselväksi, että:

  1. Sinun projektisi kaatuu kamalasti
  2. Elämäsi päättyy järkyttävän traagisesti ja lopulta
  3. Maailma tuhoutuu ja jäljelle jää vain pimeää.

Niin ei kuitenkaan ole käynyt. Vieläkään. Ehkä on olemassa syy, joka tekee töitä yötä päivää epäjärjestystä vastaan. Tämän voi testata vaikka menemällä metsään. Näkyykö siellä enemmän kuollutta vai kasvavaa kamaa?

Kävin viimeviikolla lounaalla ihanan Sami Söderblomin kanssa. Siinä ribsejä ja salaattia jauhaessa palattiin hetkeksi myös nuihin kouluaikoihin. Hetkellinen sivistyksen aalto huuhtoi ylitsemme oivalluksen muodossa.

Elämä ei ole taistelu todennäköisyyksiä vastaan. Se on peliä niistä käsin.

Omenapuu kukoistaa ja kantaa hedelmää hyvin hoidetussa puutarhassa. Rungon voi suojata jäniksen hampailta. Tuholaisia voi torjua tarvittaessa. Puuta on syytä latvoa keväisin, niin siitä tulee tuuheampi. Versoja taivutetaan vähän painoilla, niin sato kasvaa. Hyvällä hoidolla onnistumisen todennäköisyys kasvaa. Ja lopulta siitä tulee välttämätöntä.

Softasi kukoistaa ja kantaa hedelmää hyvin hoidetussa projektissa. Tiimin työrauhaa suojellaan. Huonoja ideoita karsitaan kättelyssä. Tuholaisia etsitään jatkuvasti ja ne poistetaan yksi kerrallaan. Työ itse ei taistele ihmisluontoa vastaan. Hyvällä hoidolla onnistumisen todennäköisyys kasvaa. Ja lopulta siitä tulee välttämätöntä.

Älä turhaan taistele epäjärjestystä vastaan. Haaskaat lopulta vain voimasi. Käy sen sijaan sissisotaan. Tutki luontoa ja keksi, miten voisit valjastaa ajan ja todennäköisyyden työhösi?