Jos yöllä tapahtuisi ihme

Ajatellaan, että menet illalla nukkumaan ja uni tulee äkkiä. Edes pissatauko ei herätä ja uusi aamu aukenee levänneenä. Valmiiksi ladattu kahvinkeitinkin on helppoa napsauttaa päälle. Kahvin tippumista kuunnellessa sinut valtaa outo tunne.

Töihin saapuessa käy täysin selväksi, että yön aikana on tapahtunut ihme. Aivan kuin elokuvissa joskus, tärkein ongelmasi on yhtäkkiä hävinnyt. Ja siitä ulospäin aaltoilevat vaikutukset ovat nyt täysin ilmeiset.

miracle

Mikä on ensimmäinen asia töihin saapuessasi, josta huomaat tuon ihmeen tapahtuneen? Mitkä asiat ovatkin yhtäkkiä muuttuneet mahdolliseksi? Miltä se tuntuu?

Kysyin “ihmekysymyksen” erään yrityksen testauskoulutuksessa ja vastaus laitettiin paperille. 11 vastaajaa 18:sta oli kertonut, että ensimmäisenä ihmeen huomaa tästä: Kirjautuminen testausympäristöön onnistuu aamulla. Että se on todellakin yhä eilisen jälkeen pystyssä ja töihin pääsee heti.

Ei tarvinnut kauaa pohtia, mistä mahtaisimme löytää testausorganisaation tärkeimmät tehtävät seuraavalla viikolla.

Kun jännitämme voimamme epäkohtien osoitteluun, jengiä alkaa äkkiä vituttaa. Ei ole kovin hedelmällistä maaperää muutoksille ajatella, että kukahan tekisi taas näistäkin ongelmista omansa ja alkaisi ratkoa niitä?

Ihmekysymys muuttaa näkökulmaa kriittisellä tavalla. Se auttaa tutkimaan näkyä jostain paremmasta ja tekee tavoittelemamme lopputuloksen näkyväksi kaikille. Tuloksen tunteminen on laadukkaan muutoksen ensimmäinen edellytys.