Tiimityö sopii vastuun välttelijälle

Social loafing on ilmiö, jossa jakautuva vastuu vähentää yksilön suorituskykyä.

Ilmiöllä on kauaskantoiset vaikutukset esimerkiksi huippu-urheilun maailmassa. Jos urheilusuorituksen vastuu jakautuu joukkueelle, se alkaa heikentää yksilöiden suorituskykyä. Ponnistaminen äärirajoille ei enää altajuisesti tunnukaan niin houkuttelevalta kun on muitakin ympärillä jakamassa voittoa tai tappiota. Yksilöstä irtoaa vähemmän virtaa ja vääntöä.

Sama ilmiö toistuu myös muualla eläinkunnassa. Se voidaan mitata esimerkiksi tutkimalla tiettyjen lintulajien tarmoa jälkeläisten hoitamisessa. Suuta aukoville poikasille kannetun saaliin määrässä mitattuna yksinhuoltajaksi jääneet linnut kantavat merkittävästi suurempaa saalista kotiovelle kuin kahden huoltajan talouksissa.

Urheilun maailmaa tarkastella voidaan kuitenkin löytää poikkeus. Joukkueen kaikki jäsenet pistävät parasta performanssia peliin, jos kyseessä ovat viestilajit. Tässä tilanteessa jokainen urheilija suorittaa oman työnsä yleisön ja kollegojen katseen alla. Ei ole paikkaa piilotella.

Minusta tämä ajatus avaa pelikentän kiinnostavalle ja tuloksia tuottavalle kysymykselle.

Missä asioissa tiimityötänne olisi mahdollista järjestää rinnankytkennän sijasta sarjaan?