Miksi lisäresurssi pahentaa tulehdustilaa?

Klisee tarkoittaa paljon käytettyä ideaa, siis toistoa. Harmi vain, että sana viittaa niin usein negatiivisiin mielikuviin. Minusta toisto on välttämätön vaihe, jos tavoitellaan läpimurtoja.

Klisee sanan alkuperä tulee ranskasta ja kirjapainon kehdosta. Kirjapainotekniikan alkuaikoina teksti ladottiin kirjain kerrallaan sivun kokoisille painolevyille kunnes joku laiskuri innostui oikomaan mutkia.

Paljon toistuvia sanoja ja ilmaisuja oli viisasta latoa valmiiksi sapluunoiksi, eli kliseiksi sen sijaan, että ne olisi taiteiltu kirjain kirjaimelta joka kerta. Niin kokonaisten painolevyjen kasaaminen kävi nopeammin.

Jokainen suuri tarina on alkanut ensimmäisestä askeleesta. Tarinan toteutuminen täyteen potentiaaliinsa on edellyttänyt aina edellisten onnistumisten perustuksille rakennettua toistoa.

Jostain syystä valtaosa softahankkeista perustuu tuttujen asioiden toistamiselle sillä varauksella, että kriittinen tarkastelu on tehty mahdottomaksi.

Tuttujen asioiden toistaminen nimittäin tuottaa aina tuttuja tuloksia. Tarkempi tai huolellisempi työ tuttujen asioiden parissa ei tuota uusia tuloksia vaan tarkempia ja huolellisempia tuttuja tuloksia.

Sanon tämän toisin: Jos budjetit, aikataulut ja resursointi on mennyt munilleen ennenkin, huolellisempi, avokätisempi tai tarkempi saman asian toistaminen takaa munilleen menemisen samojen parametrien puitteissa, mutta paljon isommin.

Tässä piilee yksi salattu syy siihen, miksi niin usein lisäresursointi tuntuu tuottavan vain lisää tuskaa projekteissa samalla kuin pienet autotallitiimit saattavat tuottaa maailmaa mullistavia tuotteita kesätyön korvikkeena.

Oleellista maailman menestystarinoissa onkin nimenomaan edellisten onnistumisten päälle viritetty toisto.

Toistan vielä: Edellisten onnistumisten päälle viritetty toisto vie läpimurtoja kohti!

Jos tapa tehdä töitä on tehoton tai typerä, lisäresurssien palkkaaminen kasvattaa tehottomuutta ja typeryyttä entisestään. Jos haluat onnistua, ensin on syytä virittää työtavat timmiin kuntoon ja alkaa skaalata vasta sen jälkeen.