Kysymisen taito on tarpeeton jos…

Suurella todennäköisyydellä sinullakin on ongelma itämässä. Sellainen sokeaan pisteeseen piiloutunut virhe, jota on kovin vaikea huomata näin läheltä.

Mutta miten sellaisen saisi vältettyä?

Kaikki alkaa meille testaajille tutusta taidosta. Uteliaisuus. Kun on kyselyikä päällä päivittäin, voi vältää monta monttua. Toki seuraavaksi on osattava se vaikeampi taito. Kuuntelu.

Oppia ja oivalluksia on kyllä jaossa niitä etsivälle. Esimerkiksi Kollegat, kaverit ja google tarjoilevat sellaisia päivittäin, jos vain osaamme kysyä ja käsitellä vastauksia viisaudella.

Ensisijainen pulmamme ei tietenkään ole tiedon saatavuudessa, sillä sitä ei ole koskaan ihmiskunnan tallennetussa historiassa ollut enempää saatavilla.

Tsekkaan Appstoren top-200 suosituinta appsia säännöllisesti ja joskus käyn Googlen kaupassakin. Uusin tulokas yhteisöpalveluissa oli Sarahah. Tänään se oli yhteisöpalveluissa toiseksi suosituin lataus. Sovelluksen idea on tarjota ystäville rehellinen palautekanava asioihin, jotka he huomaavat etäältä.

Kyse on enimmäkseen rohkeudesta antautua tosiasioille.

En minä osaa kaikkea. Tuntuu etten tiedä työstäni riittävästi, etten osaa oikeita asioita. Pelkään päivittäin, että toistaitoisuuteni paljastuu. Entä antamani asiat ovat yhdentekeviä. Olen yhä niin kovin kesken.

Vasta, kun oppii myöntämään sen maailmalle, pelikenttä alkaa avautua parannuksille.

Kysymisen taito on hyödytön ilman rohkeutta osua oikeisiin kysymyksiin ja kykyä kuunnella.