Vahingoista syntyy vaurautta

S.E.P.P.O. -framework #4/5, P = Probability

Oikea mielentila ja asettuminen käyttäjän saappaisiin (P = Projection) vievät jo pitkälle, mutta elämä ei koskaan etene kuin olemme ajatelleet. Kun tarpeeksi tolskaamme minkä tahansa asian parissa, todennäköisyydet puuttuvat peliin. Soudamme outoa venettä outoon veteen, ja sellaisessa tilanteessa tapahtuu väistämättä jotain odottamatonta. Odottamattomalla tarkoitetaan yleisesti jotain sellaista, mitä kukaan ei ole osannut ottaa huomioon.

Odottamattomat tapahtumat painavat käyttökokemuksen vaa’alla paljon. Testaajan taito törmätä vahingossa odottamattomiin ongelmiin voi pelastaa koko liiketoiminnan.

On mahdollista, että tuote itsessään tai sen käyttäjä tekee jotain täydellisen odottamatonta. Liian tarkasti säädellyssä toimintaympäristössä todellisen maailman todennäköisyydet eivät saa tilaa tulla esiin, ja lopulta ongelmat ilmenevät vasta tuotannossa. Erehdymme helposti uskomaan, että ongelmien ilmeneminen on suunnittelun ja valmistautumisen puutetta, ja päädymme suunnittelemaan ja valmistelemaan entistä enemmän. Palkkaamme konsultteja ja testipäälliköitä parantamaan laadunvarmistusprosessia, mutta saavutamme korkeintaan valheellisen varmuuden tunteen. Aikaisempaan tilanteeseen verrattuna aikaa ja rahaa on vain tuhlattu moninkertainen määrä.

Kun testaajan taustatiedot ovat puutteelliset, todennäköisyydet saavat tilaa tapahtua ennen todellisen vahingon tapahtumista.

Usein kun tuotannossa ilmenee ongelmia, kysymys ei ole puutteellisesta resurssoinnista, vaan vääränlaisesta ajankäytöstä. Vaikka kuinka paljon yrittäisimmekin varautua odottamattomaan, jotain odottamatonta tulee väistämättä tapahtumaan, joko ihmisten toimesta tai tekniikan pettämisen seurauksena. Suunnittelu tuotannollisten kauhuskenaarioiden varalta voi olla järkevää, mutta kauhuskenaarioiden suunnittelu ei välttämättä tuota rahalle vastinetta.

Testaajan on omattava taito irtautua tarvittaessa kaikesta muusta kehitysprosessista ja toimia itsenäisenä yksilönä hetkittäin täydellisen mielivaltaisesti. Tulokset ovat taattuja!