Miten testaisit mobiilisovelluksen?

Kaveri kysyi kahvilla kiinnostavan kysymyksen. Miten testaisit uuden mobiilisovellukseni? Se on yksinkertainen appsi, johon asiakas pystyy syöttämään kriittiset mittansa ja saa tuloksena painoindeksin.

Hetken tuntui, kuin olisin työhaastattelussa. Sitten riemastuin. Tämähän on viihdyttävä peli. Keksitään kimpassa testausideoita vaikka muille jaettavaksi asti.

Ensin voitaisiin katsoa, miltä käyttöliittymä näyttää. Sitten kokeilla syöttää systeemille vähän tietoja. Eri kokoisten ihmisten aluksi, sitten tutkia miten sukupuoli vaikuttaa asiaan. Syötteiden ja vasteiden leikistä saadaan jo paljon hauskaa testattavaa aikaiseksi.

Sitten mieleen tuli kysymys. Niin millä mobiilialustoilla tämän pitikään toimia? Olin nopeasti ajautunut testaajan tyypillisimpään ansaan. Aloitin olettamuksistani ilman ymmärrystä viitekehyksestä. Minusta testaajan tulee aina aluksi hankkia tarpeelliset taustatiedot työn täysimääräiseen suorittamiseen.

Aloitan yleensä näistä:

  1. Paljonko aikaa meillä on käytettävissä?
  2. Mitä tietoa haluamme testauksen tuottavan?
  3. Mikä asetetaan tämän session tavoitteeksi?
  4. Kuka maksaa tuotteesta ja miksi?
  5. Millä alustoilla tämän tulisi ensisijaisesti toimia?
  6. Mitä muita huolia työn pyytäjällä on mielessään?

Kysymysten tulva olisi kyllä aivan ääretön, kun alkuun pääsee. Tärkeintä vain on muistaa ja osata päästä alkuun. Ilman kehystietoa tehtävästä, tulokset jäävät joutaviksi.

Testauksen ensimmäinen työvaihe on aina ymmärtää asiayhteys. Vasta sitten on bugien pyydystämisen vuoro.