Bugin löytyminen on aina vahinko

“Wuhu! Löysin bugin!” kaikuu toimiston käytävillä. Testaajan lapsenomainen iloisuus huokuu hänen koko olemuksestaan, kun hän ryntää kertomaan siitä muille. Se on hänen työnsä tarkoitus. Bugin löytyminen on testaajan näkökulmasta aina onnekas tapahtuma, erityisesti kun se paljastuu vielä turvallisesti ennen julkaisua. Bugin löytyminen on kuitenkin lopulta aina sattumaa. Testaaja ei pysty etukäteen suunnittelemaan, mitä löydöksiä hän tulee tekemään. Kuinka hän sitten tekee työnsä?

Kun Thomas Alva Edison oli kehitellyt jo paljon toimimattomia hehkulampun prototyyppejä, hänen kerrotaan tyytyväisenä vastanneen kateellisten panettelulle: “En ole epäonnistunut. Olen löytänyt kymmenen tuhatta tapaa, jotka eivät toimi.” Tässä legendaarisessa vastauksessaan herra Edison kiteytti tietämättään testaajan tarinan:

Testaaja löytää lukemattoman määrän tapoja, joilla softa toimii, kunnes vastaan tulee bugi.

Samoin kuin Edisonin työn odotusarvo oli luoda toimiva hehkulamppu, testaajan työn odotusarvo on lopulta löytää bugeja. Kun riittävän määrän erilaisia lähestymiskulmia ja käyttötapoja kokeilee, softasta kuin softasta löytyy ennen pitkää bugi. Kysymys on pitkäjänteisestä ja luovasta työstä, joka palkitaan väistämättä jos aikaa on käytettävissä riittävästi.

On hyvä muistaa, että kaikenkarvaiset testaussuunnitelmat ovat vain kuvauksia testausprosessista, eivätkä suoria lupauksia bugien löytymisestä. ‘Testauksen kattavuus’ ei kerro totuutta testauksen kattavuudesta, vaan ainoastaan tilannekuvan etenemisestä käytetyn ajan suhteen. Bugeja ei voi etukäteen speksata, tai jos yrittääkin, on mahdollista että kyseessä ei lopulta olekaan bugi. Kokenut testaaja saattaa arvata jo etukäteen, mistä kohdista bugeja saattaa löytyä, mutta arvaus ei ole koskaan tiedon veroinen. Testaaja ei kuitenkaan myy tyhjää luvatessaan kattavan testauskierroksen. Testauksen lopputulemana on aina kourallinen uutta tietoa, ja uusi tieto luo aina lisää varmuutta tai epävarmuutta.

Hyvällä testaajalla on tervehenkinen asenne löytää bugeja, vaikka tulevaisuus onkin tuntematon. Asenne saa aikaan tarkkaavaisuuden, jonka turvin testaaja lunastaa lupauksensa.