Kun tulokset ja tappiot seuraavat suorituskykyä

Kiire kihelmöi ohimolla ja vuoronumerossa luki 42.763. Keskimääräinen jonotusaika oli 1 tunti ja 47 minuuttia. Jouluostokset BR-lelujen verkkokaupasta jäivät tekemättä, sillä seuraava ovi löytyi vain kahen klikkauksen päästä. Tänä vuonna en enää jaksanut koittaa onneani.

Sama virsi toistui kun musta perjantai yllätti. Gigantin IT-tiimi jakoi jonotusnumeroita sillä välin, kun Powerin verkkokauppa tykitti tiskiin 2 miltsillä kauppoja. Pimeetä sanon minä.

Verkko-operaattorin asentajat saivat uuden ERP:n alle. Töiden kirjaaminen päivän päätteeksi takkuili. 15 minuuttia vartomista ei vaikuta pahalta, mutta 97 asentajan tiimillä se teki 349.200€ lisälaskun vuodessa paskan performanssin takia. Kestävästä mielipahasta puhumattakaan.

Softan suorituskyky on ratkaisevaa niin noloa kompastumista karttavan kuin multimenestystä janoavankin bisneksen rakentamisessa. Olipa kysymyksessä sitten muukalaisvirran muuttaminen rahaksi tai rajapinta teollisuusjärjestelmässä, sama periaate pätee: Huomaamattomalta tuntuvat aikaikkunat tahkoavat tappioita silloinkin, kun me lomailemme.

  • 53% mobiilikäyttäjistä hylkää tuotteen tai palvelun, jos sen lataaminen kestää yli 3s. (Ref. Google)
  • Jokainen 500ms suorituskyvyssä vaikuttaa suoraan liikevaihtoon 5%. (Ref. Amazon & Walmart)
  • 1s viive latauksessa kyykyttää konversiota 7%. Se tarkoittaa 7 menetettyä maksajaa 100:sta muukalaisesta. (Ref. Strangeloop)

Paska perffi on kallis kaveri. Oletko koskaan pohtinut, mitä se teidän tapauksessa maksaa? Samaan aikaan priima perffi voi auttaa hakkaamaan hilloa viivan alle myös pyhinä ja päivän pimeinä tunteina.

Jo kenraali Moltke sanoi aikanaan ”No battle plan ever survives contact with the enemy”

Tehokkaan kaluston kätkeminen konepellin alle tai skaalautuvan arkkitehtuurin suunnitteleminen ovat kyllä hyviä tapoja käsitellä suorituskyvyn sudenkuoppia. Silti vain harvoin suunnitelmat kestävät todellisuuden testissä.

Onneksi suorituskykyä ei tarvitse todeta oikeiden käyttäjä- tai kassavirtojen kustannuksella.

Aloita ajoissa ja selvitä vastaus polttavimpiin kysymyksiin testaamalla.