Miten softa rikotaan?

Hercule Poirotin tehtävä oli selvittää murha, ei tehdä sitä. Sama pätee testaajiin. Testaajan tehtävä on kertoa totuus tuotteesta, ei rikkoa sitä. Koska bugi on jo pesiytynyt softaan, jää testaajan tehtäväksi salapoliisin lailla etsiä ja paljastaa bugit.

Sen sijaan, että testaaja rikkoo softan, hän paljastaa softan olleen alun perin rikki. Testaus onkin täten varsin luovaa työtä: johtolankoja hyödyntäen testaaja kaivaa esiin ne viheliäiset bugit, jotka ovat jo iskeneet kyntensä tuotteeseen.

Saalistusluonteinen työ ei ole tapaohjattua työtä vaan enemmänkin luovaa työtä. Testaus, kuten ihan mikä tahansa luova työ, voi altistaa tekijänsä kriisin partaalle. Tällöin ihminen taantuu tapojensa tasolle, toteuttamaan vanhoja tuttuja rutiineja.

Mitä tehdä, jos uusia testausideoita ei enää ole?

Tuttuja tuloksia syntyy tekemällä tuttuja asioita tuttujen ihmisten kanssa tutussa ympäristössä. Sen sijaan, uusia tuloksia syntyy uusien asioiden äärellä, uusien ihmisten ympäröimänä.

Mistä muualta testausideoita voidaan ammentaa? Liputamme listojen puoleen. Aivan uskomaton esimerkki on CRUD: create – read – update – delete. Tai EPIC, joka muuten syntyi Antin päästä lentokoneessa! Myös HITTO-malli toimii loistavasti uusien ideoiden ammentamisessa.

Tukisanalistat auttavat luovan prosessin alkuun. Ne lohduttavat niinä epätoivon hetkinä, kun testaaja meinaa taantua tapojensa orjaksi. Katso videolta, miten voit hyödyntää yllä mainittuja listoja uusien ideoiden synnyttämisessä!

Pst! Paras Testauskurssi on saanut jatko-osan. Liity mukaan ilmaiseksi: https://testauskoulutus.fi/aamuqaqa/
Saat viikottain meiliisi videomateriaalia laadunvarmistuksesta ja testauksesta – ilman spämmiä!