Guagamelan taistelu ja Obaman yrtit

Kun Aleksanteri Suuri valmistautui kohtaamaan Persian kuningas Darius III:n legendaarisessa Gaugamelan taistelussa, eivät numerot olleet Aleksanteri Suuren puolella. Hänen mellastaessaan pitkin Välimeren rannikkoa oli jo kertaalleen siipeensä saanut Darius keskittynyt kokoamaan sadantuhannen hevos- ja jalkamiehen joukkoa seuraavaa kohtaamista silmällä pitäen.

Aleksanteri Suuren armeija ei ollut puoliakaan tästä ja kun Gaugamelan taistelua edeltävä ilta koitti, epävarmuus suuren valloittajan leirissä levisi. Parmenion, Aleksanterin sotilaallinen neuvonantaja saapui tämän telttaan ehdottaen yöllistä hyökkäystä pimeän turvin, mutta Aleksanteri kieltäytyi suoralta kädeltä: Yöhyökkäys olisi tavallista, eikä hän ole tavallinen.

Myös Darius oli ajatellut neuvonantajan tavoin ja aavistellut yöllistä ylläkköä. Aleksanteri hyökkäsi vasta auringon noustessa. Yön valvomisesta väsynyt persialaisten armeija oli helppoa hakata.

Kesken Top Chef Mastersin kuvausten ruotsalais-etiopialainen huippukokki Marcus Samuelsson sai kuulla olevansa yksi niistä kuudestatoista kokista, jotka oli valittu tekemään menu-ehdotusta Barack Obaman ja Intian pääministerin Mammohan Singhin osavaltiovierailulle. Kokeille oli annettu tarkat ohjeet, joiden mukaan joka ikinen osavaltioillallinen vuodesta 1874 lähtien oli rakennettu ranskalais-amerikkalaisen fuusiokeittiön varaan. Samuelsson järkeili, että tekemällä sitä samaa kuin 15 muuta huippukokkia, ja tarjoamalla odotetunkaltaista lopputulosta, hän ei erottuisi joukosta. Oli selvää, että inspiraatio tuli hakea jostain muualta.

Samuelsson käänsi katseen Intiaan. Taustoittaessa selvisi, että intialainen pääministeri oli kasvissyöjä, joten menun tulisi rakentua ankanreisien ja possunkareen sijaan kasvisten varaan. Tätä pohtiessa Samuelssoniin mieleen juolahti Michelle Obaman keittiöpuutarha Valkoisessa talossa, jonka jälkeen suunta oli selvä. Samuelsson otti riskin rakentamalla perinteitä rikkovan intialais-amerikkalaisen kasvismenun – ja voitti.

Tekemällä tuttuja asioita tuttujen seurassa saadaan myös tuttuja tuloksia. Astumalla yllättävään suuntaan ja hylkäämällä oletukset avautuu usein täysin uudenlaisia olosuhteita onnistumiselle. Eteen tulee uupuneita sotureita ja Michelle Obaman yrttejä.

Mutta mitä tekemistä tällä on testauksen tai softakehityksen kanssa? Nyt on sun vuoro. Anna palaa. Kommenttikenttä odottaa ajatustasi!