Polkupyörän huoltotoimet

Aurinko lämmittää kivasti ja kesä on jo tullut. Polkupyörä vain on yhä varaston perällä. On siis huoltotoimien aika.

Kun Ammattitestaaja kaivoi pyöränsä esiin, hän kertoi tarinan omista rutiineistaan. Onnistuneeseen huoltoon nimittäin tarvitaan joukko sopivia työkaluja – joka kevät ei tarvitse kaikkia meisseleitä tai pinnan kiristintä. Siitä huolimatta ne on hyvä löytyä työkalupakista. Harjaantunut ja kokenut polkupyörän huoltaja tunnistaa nopeasti ne kohdat jotka huoltoa vaativat ja valitsee toimeen sopivimmat työkalut.

Useimmiten tarvitaan pumppua täyttämään renkaat. Jos paine on hyvä, pumppua ei tarvita. Se ei kuitenkaan tarkoita, että heittäisimme pumpun pois. Kokenut pyöränhuoltaja laittaa pumpun takaisin pakkiin odottamaan sitä hetkeä, jolloin pumpulle on käyttöä. Joku saattaa kiinnittää pumpun pyörään, jotta se kulkee koko ajan mukana, eli on heti valmiina kun sitä tarvitaan.

Joskus saattaa käydä niin, että rengas on vaurioitunut ja ilma ei pysy renkaassa. Silloin ei auta, vaikka pumpulla suhuuttaisi lisää ilmaa – parhaassakin tapauksessa saavutetaan lyhytaikainen illuusio siitä, että kyllä tämä onnistuu. Kun renkaan vika on korjattu ja pumpun käytölle on perusteet, niin sitä kannattaa käyttää. Manuaalisesti puhaltamalla renkaan paine tuskin saavuttaa tavoitetasoa. Pahimmassa tapauksessa ilmaa ei mene renkaaseen lainkaan.

Aivan kuten tuo pumppukin, testausautomaatio on yksi tärkeä väline ammattitestaajan työkalupakissa. Pakissa on myös muita työkaluja ja yhdessä nämä muodostavat työkalusarjan jonka kanssa kokenut guru metsästää ne olennaisimmat bugit ohjelmistotuotteista.