Löydä virheet, kun niiden korjaaminen on halvinta

Proven Jukka on rakentamassa taloa. Nykysuuntauksen mukaan kylppäriin tulee kaksi suihkua, neliönmallisen huoneen vastakkaisiin nurkkiin. Suihkuja varten piti nurkkaa “oikaista”, jotta suihkun tarvittavine hanoineen saa kätevästi seinään kiinni.

Koska oma ammattitaitoni soveltuu lähinnä vakuttavan kuuloiseen puheeseen ohjelmistojen testaamisesta, päätin tilata paikalle ammattimiehen.

Ammattimiehen tehtävänä oli rakentaa metallikehikko suihkun taustaa varten ja kiinnittää se. Koska kyseessä oli ammattimies, kehikko valmistui nopeasti ja kiinnityskin onnistui kätevästi proppujen ja ruuvien avulla lattiaan.

Seuraavaksi paikalle kutsuttiin LVI-asentaja, asentamaan suihkuja ja muita laitteita. Nähdessään metallikehikot, asentaja kysyi ensimmäisenä Jukaltamme, että eikös lattian alle asennettukin lattialämmitys. Tietenkin oli, sehän on modernin talon perusmukavuus.

Esitietojen perusteella ja ennen työn aloittamista LVI-asentaja päätti kuitenkin vielä suhauttaa paineilmaa lattialämmityksen putkien läpi.

Kuinka ollankaan, propun rei’istä suhahti ilmoille kunnon pölypatsas, putket olivat menneet rikki. Jos LVI-asentaja olisi tehnyt oman työnsä laput silmillä ilman edellisen työn testaamista, olisi tuloksena ollut mittava vesivahinko. Koko kylppäri olisi pitänyt uusia muutaman kuukauden sisällä muuttamisesta. Nyt selvittiin putkien vaihdolla ja varsin kohtuullisilla kustannuksilla.

Alkuharmitus takapakista vaihtui äkkiä helpotukseen. Iloinen rakentajamme ymmärsi, että pahempaakin olisi voinut sattua.

Vahinkoja sattuu ja virheitä tulee. Siksi tärkeiden ominaisuuksien testaaminen säännöllisesti on tärkeää. Liiketoimintaa vaarantavat virheet kannattaa löytää silloin, kun niiden korjaaminen on kaikkein edullisinta.