Devaajan tilitykset (Osa 1)

Me koodaajat olemme kofeiinia sovelluksiksi muuntavia otuksia joille tavallinen ihminen viestii lähettämällä bugiraportteja. Pahimmillaan “raportti” on vain ilmoitus “Tämä ei toimi”. Parhaimmillaan se on tyhjentävä, mutta napakka selostus, jota lukiessa voi jo keksiä ratkaisun.

Valitettavan usein raportti on ensin mainitun kaltainen. Siitä seuraa verenpaineen nousua ja epäterve tarve kommunikoida. Usein haaskaantuu myös arvokasta aikaa useammalta osapuolelta.

Peruskoulussa voisi aivan hyvin yhden ainekirjoituskotitehtävän vaihtaa bugiraportin kirjoittamiseen. Koodareiden ja FedExin lentokonemekaanikkojen hermojen säästämisen ohella siitä voi olla hyötyä vaikka takuupalautusasioissa. Tärkeä kansalaistaito siis!

Riittävän hyvä raportti on mielestäni helppoa tehdä. Pitää vain muistaa kaksi ässää – stepit ja screenshot. Eli vaiheittainen selostus: mistä aloitettiin, mitä tehtiin, minne päädyttiin. Jos haluaa olla oikein super, niin kannattaa raportoida myös minne olisi pitänyt päätyä. Lisäksi tässäkin tapauksessa vanha sananlasku pitää paikkansa: Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Kirjoittaja tietää mistä puhuu. Hän on tuottanut enemmän bugeja kuin raportteja.

* Juhamatti Niemelä on pitkän linjan testausautomaatioguru ja koodaaja kuumimmasta päästä. Hänellä on ollut sormensa pelissä myös Tarantula -testauksenhallintajärjestelmän kehityksessä.