Kun aamut käyvät ankeiksi

Erityisesti maanantaiaamuja se piristää. Normaalina päivänä matka työpaikalle alkaa lyömällä radio Suomipopille. Kuuntelen Aamulypsyä, kuten 340.000 muutakin suomalaista. Töihin heilahtaessa radiolähetys on vaihtunut tyypillisesti verkkostreamiin samalla kun nautin kupin Tuomoa(*) ja isken kiinni päivän kiperimpiin haasteisiin.

Viimeiset kaksi viikkoa on ollut yhtä alamäkeä. Radiolähetys toimii kyllä kivasti autossa, mutta streami ei vain pelitä. Tuotantoyhtiön verkkopalvelut on siirretty uuteen ympäristöön ja normaalikäytössä kaikki toimii kuin rasvattu. Aamulypsyssä on vain sellainen ongelma, että se on suomen suosituin radio-ohjelma. Innokasta kuuntelijaa riittää. Sama toistuu joka aamu. Palvelimet eivät kestä kuormaa. Streami ei toimi ja kuuntelijoiden kärsivällisyys pettää.

Mä siirryin toiselle kanavalle kun sen verran monta aamua on menny niin pieleen …. rutiinit aivan sekaisin ku Aamulypsyä ei kuulu! Ketuttaa! -Leeni Lindholm

Entäpä mainostajat ja sponsorit? He ovat maksaneet tietystä levikistä matskulleen. Mitä sitten tapahtuu, kun vaikkapa 30% potentiaalisesta vastaanottajakunnasta ei mainoksia kuulekaan? Kuuntelijat ovat jo NRJ:llä tai YleX:llä. Väitän, että heikosti hoidetusta streami-palveluiden siirrosta on haittaa kuuntelijoiden lisäksi SuomiPOP:in mainosmyynnille sekä jo olemassa olevalle asiakaskunnalle.

Tässä siis muutama arkipäiväinen vinkki tuotantoyhtiölle ja muille vastaavien ongelmien kanssa painiville:

  1. Suunnittele ja toteuta arkkitehtuuri, joka toimii kuorman mukaan. Uusia palvelimia voi käynnistää ja sulkea myös automaattisesti.
  2. Jos se on liian hankalaa, vuokraa kerralla riittävästi ylikapasiteettia. Niin ongelmaa ei pääse syntymään.
  3. Jos ongelma ei johdukaan ylikuormasta vaan huonosti toteutetusta palvelusta, niin etsi pullonkaulat testaamalla ja huolehdi korjauksista.
  4. Jos vikaa tulee silti, niin tiedota yleisöä: Pyydämme anteeksi palvelukatkosta. Yritämme ratkaista ongelmat ensiviikon perjantaiksi.

Tärkeintä on huolehtia, että palvelu kestää. Hoida huolella sekä toteutus, että testaus. Jos et itse osaa, niin pyydä apua.

(*) = Tuoretta Mokkaa